Вести

Богат културни програм овог лета у Зајечару

Богат културни програм овог лета у Зајечару

Очување народне традиције и промоција културних и туристичих потенцијала Зајечара само су неки од циљева реализације програма Зајечарско лето 2015. Овај програм подразумева организацију манифестација и изложба у Зајечару и околини током јула и августа.

Фестивали и изложбе, безобзира да ли су организоване у селима или у граду, представиће културне и туристичке потенцијале Зајечара и околине, што је од великог значаја за промоцију града“, рекла је Сузана Стаменковић, помоћник градоначелника Зајечара.

Програм Зајечарско лето 2015 почиње изложбом слика Драгомира Траиловића у Радул беговом конаку још вечерас, а завршава се 28. августа Антика фестом. Један од главних носилаца активности програма Зајечарско лето 2015 јесте Установа Центар за културу и туризам града Зајечара.

Организоваћемо манифестације које негују традиционално стваралаштво, књижевно и ликовно стваралаштво. Ивањданским сабором у Рготини, 7. јула, почеће традиционалне сеоске манифестације, потом следе Хајдук Вељкови дани у Леновцу, Балкански фестивал културе Влаха у Дубочану, Вражогрначки точак у Вражогрнцу и Фестивал инструменталне традиције Балкана у Грљану“, поручио је Зоран Стаменковић, директор ЦЕКИТА.

Стаменковић је додао да се већ ради на организацији међународних манифестација као што су Ликовна колонија Гамзиград и Филозофска школа.

Гитаријада ће и ове године привући бројне туристе. Од 21. јула кренуће културно уметнички програм који ће најавити најдуговечнији рок фестивал у Зајечару.

Овогодишња Гитаријада ће имати богат програм. Наступиће „Гуано Апес“, „Терапи?“, „Лајибах“, „Дубиоза Колектив“, „Кербер“, „Галија“, „Ван Гог“, „Електрични Оргазам“, „Генерација 5“, „Џибони & Влатко Стефановски“, Дарко Рундек, Никола Врањковић и многи други. За 49. Гитаријаду и Мото скуп влада велико интересовање туриста“ каже Перислав Дуцић, директор Установе Гитаријада.

Дуцић је истакао да ће у оквиру најдуговечније рок манифестације бити организован по први пут и „3Д Арт фестивал“. Наредних дана ће бити готов и промотивни плакат са целокупним културним програмом како би се Зајечарци и њихови гости информисали о манифестацијама и догађајима током лета.

Организатори овогодишњих културних догађаја су Цекит, Установа Гитаријада, Народни музеј Зајечар, Музичка школа „Стеван Мокрањац“, Матична библиотека „Светозар Марковић“, а покровитељ је Град Зајечар.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.