Позориште ''Зоран Радмиловић''

foto: Ivan Nižnicki

Позориште у Зајечару формирано је 1946. године као Обласно народно позориште. Прва представа, која је одиграна, 2. фебруара 1947. године у згради некадашњег Еснафског дома, на сцени новог професионалног позоришта, била је „Жита цветају“ Јурија Мокрева. За веома кратко време, зајечарско Позориште израсло је у угледну и добро организовану културну установу, која је своју делатност у почетку вршила на подручју Тимочке крајине.

На иницијативу људи из зајечарског театра 1965. године у Зајечару је основан један од најзначајнијих позоришних фестивала у Србији - Сусрети професионалних позоришта Србије „Јоаким Вујић“. За више од пет деценија, колико овај фестивал траје, Зајечар је шест пута био домаћин, а ансамбл позоришта освојио 80 награда на фестивалима који су одржавани широм Србије, чиме се сврстава у најуспешније театре у земљи.
Комади “Камен за под главу“, „Четири сата“, „Каролина Нојбер“, „Путујуће позориште Шопаловић“ само су део остварења која су побудила пажњу публике али и стручног дела јавности, освојивши, не мали број награда за глумачко извођење, режију, сценографију и костиме, на разним фестивалима у земљи и иностранству.
„Дани Зорана Радмиловића“, смотра најбољих позоришних остварења, основани су 1992.године , а награда која носи Зораново име, у глумачком свету, важи за једну од најпрестижнијих.

Од 2009. године одржава се и „ЗајеЧАР“, Међународни позоришни фестивал за децу, смотра врхунских позоришних представа за најмлађе професионалних театара из земље и иностранства.

За више од 70 година постојања и успешног рада позориште у Зајечару, упркос бројним проблемима са којима се сусретало кроз деценије постојања, спада у назначајније институције културе на истоку Србије. До средине 2018.године позориште је извело 420 премијера.

Од марта 2018.године позориште је саставни део Установе Народно позориште Тимочке Крајине – Центар за културу „Зоран Радмиловић“ у Зајечару , чиме се проширује делатност ове културне институције.

Новоформирана установа организује тридесетак манифестација у граду и селима , од којих је већина дугогодишња, као што су: Зајечарска Гитаријада, Фестивал младих песника „Дани поезије“, „Сабор фрулаша“ у Грљану, Међуокружна смотра дечјег народног стваралаштва „Денс“ у Градскову, „Хајдук Вељкови дани“ у Леновцу, „Дани Адама Богосављевића“ у Копривници, „Вражогрначки точак“ у Вражогрнцу, „Илиндански сабор“ у Шипикову, „Ђурђевдански сабор” у Гамзиграду, „Сабор косовских Срба Тимочке Крајине” у Звездану, Међународна ликовна колонија „Гамзиград“ у Гамзиградској бањи, Међународна изложба фотографија „Дете“ и Међународна изложба фотографија „Еколошка истина“ у Зајечару.

Такође, у сарадњи са месним заједницама организују се и културно-уметничке смотре новијег датума: „Ивањдански сабор“ у Рготини, ,“ Потекла вода студена“ у Великом Извору , Сабор народног стваралаштва „Јасеновачко лето“ у Великом Јасеновцу, „Балкански фестивал традиционалне културе Влаха“ у Дубочану , „Тиквијада“ У Николичеву, „Дани Гамзиградске бање“ у Гамзиградској бањи, Камп класичне музике у Зајечару.
Од 2018.године организују се 2 нове манифестације :“Петровдански дани“ у Грлишту и „Влашке лепоте Балкана“ у Великој Јасикови ,а циљ је да се пригодне смотре организују у свим селима на подручју Града Зајечара.

Установа Народно позориште Тимочке Крајине – Центар за културу „Зоран Радмиловић“ у Зајечару издаје и часопис за друштвена питања, културу и уметност „Развитак“, а 2018. године у установи су основани Градски хор и Омладински градски фолклорни ансамбл, који су 19.09. 2018. године имали први наступ.

Управа
Директор: Владимир Ђуричић

Оперативни руководилац: Игор Андрејевић

Организатор општих послова и маркетинга: Славица Радовановић

Секретар: Милена Ивановић

Контакт
Позориште Зоран Радмиловић
Тимочке буне 16
19000 Зајечар, Србија

Тел. 019 425 426

info@zoranradmilovic.rs

http://zoranradmilovic.rs/