Вести

Ивањдански сабор у Рготини окупио преко 200 учесника

Ивањдански сабор у Рготини окупио преко 200 учесника

У Рготини, код Зајечара, одржан је IV Ивањдански сабор. Поред традиционалног вашара, организовано је такмичење у кувању рибље чорбе, плетењу ивањданских венчића и избору ивањданске лепотице. Победник у кувању рибље чорбе је Србислав Павловић из Вражогрнца. Манифестација је употпуњена културно уметничким програмом.

Учествовала су културно уметничка друштва: "Никола Пашић" из Зајечара, „Ново Селиште“ из истоименог места, „Слога“ из Вражогрнаца, „Зоран Гајић“ из Рготине и „Дунав“ из Свиница у Румунији.

Ивањдански сабор у Рготини, окупио је преко 200 учесника, а домаћини се надају да ће следеће године организовати већу манифестацију и да ће бити више гостију.

"Ова манифестација је значајна за Рготину, јер сваке године село оживи на овај дан. Сабор привуче велики број туриста, а уједно гостима представљамо наше обичаје", каже Слободан Перчић, председник Савета МЗ Рготина.

У име града Зајечара Ивањдански сабор отворила је Сузана Стаменковић, помоћник градоначелника Зајечара, која је учесницима уручила захвалнице и признања.

"Зајечарска села током године имају бројне саборе који чувају традицију и народно стваралаштво. Задатак ових манифестација је да традицију оставе генерацијама које долазе. Сигурна сам да ће се Ивањдански сабор организовати још дуго година", рекла је Сузана Стаменковић, помоћник градоначелника Зајечара.

Ивањдански сабор у Рготини организовали су Установа Центар за културу и туризам и Месна заједница Рготина, а покровитељ манифестације је Град Зајечар.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.