Вести

Пројекат

Пројекат "Дигитализација за југоисточну Европу" представљен у Зајечару

Пројекат под називом "Дигитализација за југоисточну Европу" представљан је у зајечарском Народном музеју. Овај пројекат користи технологију 21. века како би се превазишле политичке границе и поново успоставио статус југоисточне Европе као културне раскрснице центра Римског царства.

Пројекат обухвата прикупљање и дигитализацију података са простора југоисточне Европе и презентацију преко веб сајта, како би они били доступни широј стручној домаћој и страној јавности. Реализује се у сарадњи разних америчких и домаћих институција, универзитета и стручњака.

Ен Хумел Чен, асистент професора на Браун универзитету у Сједињеним Америчким Државама, осмислиће дизајн сајта где ће пласиране информације бити доступне како стручњацима из целог света тако и широј јавности.

Она је са колегама из других америчких универзитета често на археолошком локалитету Феликс Ромулијана за који каже да је јединствен у свету. Прикупљање и припрема података је у току, а већ од следеће године може се очекивати њихова широка примена уз помоћ савремене дигиталне техологије широм света.

Презентацију пројекта организовао је Народни музеј у Зајечару. Присуствовали су археолошки посленици из Сједињених Америчких Држава, Археолошког института из Београда, Завода за заштиту споменика из Ниша и локалне самоуправе.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.