Вести

МИРКОВИЋ: Србију спасава само улагање у децу и младе!

МИРКОВИЋ: Србију спасава само улагање у децу и младе!

Када проценте преведемо у цифре долазимо до податка да ће у Србији у наредних 35 година бити милион и по до два милиона становника мање, кажу стручњаци. О наталитету у Србији се говори већ деценијама уназад, али мало је примера да су предузети конкретни кораци.

Овим проблемом је највише погођен регион Јужне и Источне Србије, а потенцијално решење има први човек Тимочке крајине, председник Скупштине града Зајечара Саша Мирковић.

"Србија се сврстава међу демографски најстарије земље света. Старење становништва је интензивирано. Свакодневно се говори о великом паду наталитета. Све нас је мање, а мало је конкретних мера које смо предузели као држава. Град Зајечар је начинио први корак. Ми смо од почетка ове године обезбедили бесплатан вртић за све малишане на територији наше општине. Град Зајечар је једин град у Србији који је на тај начин изашао у сусрет родитељима. У седам вртића, два сеоска и пет градских, свакодневно борави 1043 малишана. На листи чекања је више од 60 малишана што је нама сигнал да почнемо да размишљамо о изградњи још једног вртића", рекао је Мирковић.

Зајечар је један од малобројних градова у Србији који има и фондацију за подстицање рађања.

"Имајући у виду да на негативне трендове у рађању значајно утиче одлагање рађања првог детета као и стерилитет, наша фондација за подстицај рађања деце је током прошле и ове године обезбедила значајна средства за 15 жена за вантелесну оплодњу. Изузетно смо поносни на то што финансијски помажемо брачним паровима који се боре са овим проблемом да добију жељено потомство. Једнократну новчану помоћ добија свака породиља, у износу од 20 хилада до 60 хиљада динара у зависности од броја рођене деце".

Опредељење, сматра Мирковић, мора да буде останак младих у среднинама из којих су потекли:

"На негативан природни прираштај свакако утиче и то што млади људи који оду на школовање у велике универзитетске центре после заврсених студија остају тамо да живе и раде. У последње две године се трудимо да их мотивишемо да се врате тако што смо обезбедили стипендије за најбоље од њих. Право на стипендију добијају они са најбољим просеком или они који се определе за дефицитарна занимања. Мислим да је решење проблема улагање у њих од најранијег детињства. Град Зајечар брине о тој деци током читавог школовања. Сви ђаци прваци добијају таблет рачунаре а најбољи средњошколци бесплатна летовања. Улагање у нашу децу је улагање у будућност, а то нема цену", каже Мирковић.

Источна Србија је позната по томе што има доста својих грађана на привременом раду у иностранству што такође утиче на негативну демографску слику. Мирковић каже да оно што је некад била предност, данас постаје проблем:

"Прва и друга генерација тих људи је тамо зарађивала новац а улагала га и трошила овде. Данас имамо трећу и четврту генерацију наших људи који су рођени ван граница наше земље, тамо се школују и заснивају породице. Они о свом завичају знају углавном из приче. Због тога сам покренуо иницијативу о отварању Канцеларије за сарадњу са дијаспором у оквиру Градске управе Зајечар. Морамо да пронађемо начин да мотивишемо те младе људе чији су корени овде да постану покретачка снага Источне Србије. Успостављање линкова између нас и дијаспоре ће бити један од приоритета у наредном периоду".

Мирковић је позвао колеге из општина и градова широм Србије да заједно раде на решавању овог проблема.

"Сматрам да би и Влада Републике Србије требало да предузме хитне кораке и успостави пакет мера како бисмо овај проблем решили. Обнављање становништва једино може да да позитиван резултат кроз већу друштвену бригу и одговорност . Као народни посланик у Скупштини Републике Србије ћу свакако инсистрати да се ова тема нађе на дневном реду на некој од наредних седница и да се нешто конкретно уради по том питању. Нисмо у ситуацији да штедимо на деци и младима", сматра Саша Мирковић, председник Скупштине града Зајечара.

Србија је међу 11 земаља у свету у којима ће број становника опасти за најмање 15 одсто између 2015. и 2050, наводи се у недавно објављеном извештају Уједињених нација.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.