Вести

Смањени ризици од поплава

Смањени ризици од поплава

Одржана је редовна седница Штаба за ванредне ситуације града Зајечара, на којој су, између осталог, разматрани предлози о радовима на чишћењу потока у Лубници и Грлишту, с циљем да се смањи ризик од поплава. Такође су разматране измене и допуне закона о ванредној ситуацији.

У припреми су закони о смањењу ризика од елементарних непогода и других опасности и закони који се односе на пружању помоћи након одређене опасности. Новине које се уведу односиће се на јаснију позицију Штаба по питању одговорности и одредиће се услови под којима ће се проглашавати и укидати ванредне ситуације. Циљ оваквих новина јесте да се одговорност Штаба подигне на виши ниво“, рекао је мр Милан Благојевић, члан Штаба за ванредне ситуације града Зајечара.

Према његовим речима друге новине односиће се на јединице цивилне заштите. У наредном периоду служење у јединицама цивилне заштите биће обавезујуће.

До сада смо имали ситуацију да се јединице цивилне заштите образују од добровољаца, а у будућности ће служење бити обавезно. Предвиђа се и увођење менаџера заштите и спасавања и то би било одговорно стручно лице у јединицама локалне самоуправе“, додао је Благојевић.

Како је истакнуто на седници, ове године Штаб за ванредне ситуације града Зајечара имао је бројне радове на насипима у насељу Вишњар и у Гамзиградској бањи. Завршени су радови на Белом Тимоку, али током наредне године Штаб очекују радови у селима Врбица, Мали Извор и Вратарница на водама другог реда, како би се смањили ризици од поплава.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.