Вести

Отворен 24. Фестивал zajecar.info

Отворен 24. Фестивал "Дани Зорана Радмиловића" у Зајечару

У Зајечару су отворени 24. Фестивал "Дани Зорана Радмиловића". Прве вечери позоришног фестивала, зајечарски театар извео је премијерно представу "Скупљачи перја", по мотивима истоименог филма у режији Дарка Штетина.

"По двадесет четврти пут Зајечар на кратко постаје позоришна престоница. Таква част и привлегија припала нам је захваљујући Зорановом делу и његовој љубави према родном граду. Зоран је љубав према родном Зајечару преносио на своје пријатеље и сараднике, тако да су Зајечар волели и они који никада нису били у овом граду", истакао је др Мирко Николић, заменик градоначелника Зајечара, на отварању Фестивала "Дани Зорана Радмиловића".

Фестивал је отворио Тихомир Арсић, глумац и преседник овогодишњег жирија, који се сећао Зорана Радмиловића.

"Прва реченица, коју сам чуо од њега још као студнет глуме на фестивалу у Нишу, седео је сам у бифеу, ја сам прво отворио врата па затворио јер сам се био уплашио, била је „затвори врата да не уђе жири“. Нисам ни сањао да ћу у његовом Зајечару да будем у жирију овог фестивала. Једном сам у шали рекао да је Зоран извршио зајечаризацију српског и југословенског глумишта. Оно што смо ми млађи могли да научимо од њега јесте било то изванредно осећање мере, које је Зоран имао. У тим бравурама,које је Зоран на сцени изводио, у тим чудесима, које је Зоран чинио ишао је по таквој нити критеријума укуса, то може само глумац великог дара", поручио је Арсић.

Након отварања, уследила је премијера представе "Скупљачи перја".Публика, која је испунила салу Позоришта Тимочке крајине "Зоран Радмиловић" до последњег места, бурно је реаговала на игру ансамбла зајечарског позоришта. Ради се о вечитој борби добра и зла, љубави и мржње, белог и црног, у којој ово прво побеђује, а та борба је дотакла зајечарску публику.

Награда Зоранов брк припао је глумцу Милошу Ђуричићу за улогу Белог Боре, у представи "Скупљачи перја".

За мене је значајна ова награда, до сада сам је добио два пута ово је трећи, зато што носи ово име и што играм у позоришту, које носи име Зорана Радмиловића. Kао да део Зорана пролази кроз мене. Увек је додатна тензија кад је премијера у питању, а кад је главна улога све то иде на куб. Мислим да је заслужена“, рекао је глумац Милош Ђуричић.

Публика ће друге фестивалске вечери моћи да погледа представу "Мрешћење шарана" Народног позоришта Републике Српске, у режији Егона Савина. Представа почиње у 20 сати.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.