Вести

Штаб за ванредне ситуације у приправности

Штаб за ванредне ситуације у приправности

Водостаји оба Тимока од 17 сати су непромењени, али су близу ванредне линије одбране од поплава. Црни Тимок је и даље на коти од 375 цм, а Бели Тимок на 165 цм, констатовано је на седници Штаба за ванредне ситуације града Зајечара.

Ванредна ситуација није уведена, али су додатни опрез и приправност неопходани током ноћи.

Према речима градоначелника Велимира Огњеновића критична тачка на Црном Тимоку у Гамзиградској Бањи санирана је летос чишћењем и продубљивањем корита реке, а за сада не прети опасност од изливања ни јаруга у граду које су током прошле године саниране. Проблем је једино део главне градске јаруге, у улици Ђуре Салаја, од насеља Два брата до улице Пана Ђукића. Екипе цео дан испумпавају воду а до сада је избачено чак пет кубика смећа, али чеп још није пробијен.

Ниво Борског језера је 1,5 м испод линије прелива, тако да за сада не угрожава Метовничку реку, а самим тим ни Црни Тимок.

Грлишко језеро је на коти 192,46, што је пола метра испод линије прелива. Ниво језера порастао је за читав метар у последњих 48 сати, али се вода постепено контролисано испушта како не би поплавила пољопривредно земљиште и објекте у селу, објаснио је директор ЈП Водовод, Марко Пауновић. За сада се бележи пад водостаја на оба слива која гравитирају ка језеру, али је због проблема на Тупижничком врелу водоснабдевање подтупижничких села неколико пута било у прекиду. Проблем је сада решен.

Иначе, вода из градског водовода је доброг квалитета.

Улица „Војислава Илића“ непроходно је због бујичних вода које се сливају са Белог брега, а током дана било је проблема и у више улиуца на Шљиварском путу, објаснио је Милан Благојевић из Штаба за ванредне ситуације.

На седници Штаба за ванредне ситуације усвојени су и закључци:

да стручни оперативни тим за реаговање у поплавама буде у приправности
да се наставе радови на градској јарузи
да начелница Градске управе формира Комисију за процену штете на грађевинским објектима, покућству и пољопривредном земљишту

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.