Вести

Чувари Светосавља

Чувари Светосавља

Ђаци зајечарских основних и средњих школа и малишани из Предшколске установе „Ђулићи“ причом, песмом, драмским приказом и рецитацијама о првом српском архиепископу и просветитељу Светом Сави показали су како се чува Светосавље и девет векова након његове смрти.

На свечаној Светосавској академији организованој у зајечарском позоришту подсетили су на живот и дела овог свеца.

Присутне је поздравио епископ тимочки господин Иларион.

Свом народу Свети Сава оставио је не само самосталну и добро устројену цркву, здраву државу, многе школе да просвећују ум и душу његовог народа, болнице да лече тело наслеђа његовог, оставио нам је Свети Сава много више од тога. Оставио нам је српско јеванђеље за лакше разумевање и прихватање Христовог јеванђеља, а и као кључ за чување свих божанских и вечних вредности, остављених нам у аманет као нови завет народа српског, оставио нам је Светосавље као филозофија животa.

Најбољим ђацима из свих 17 зајечарских школа, као и победницима ликовног, литерарног и фото конкура „Светосавље у мом крају“, Светосавске награде и признања уручио је помоћник градоначелника Владислав Милојевић.

Драго нам је, не само што смо имали таквог великана који је утро пут свима нама, него нам је оставио нешто по чему се разликујемо од свих народа под капом небеском, а зове се Светосавље. Не само да нам је утро пут вера, већ нам је показао и како да формирамо своју породицу као темељ друштва.

Драго ми је што је ова сала вечерас премала да прими све оне који су желели да буду заједно са нама, поздрављамо све који су учествовали у припреми ове свечаности, и показали да у свима, од најмањих до највећих, живи Свети Сава“

рекао је Милојевић.

Светосавска академија одржана је под покровитељством Града Зајечара и Тимочке епархије, а у организацији Центра за културу и туризам града Зајечара и Музичке школа „Стеван Мокрањац“.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

  • 28
    јан
    Светосавска академија у Зајечару

    У оквиру програма обележавања Дана Светог Саве , у сали Народног позоришта Тимочке крајине „Зоран Радмиловић“ у Зајечару одржана је Светосавска академија.

    Више
  • 27
    јан
    Светосавска традиција пут у светлију будућност

    Светосавска академија, у сусрет Савиндану, одржана је у зајечарском театру под покровитељством Града Зајечара, Школске управе Зајечар и Тимочке епархије, а домаћин прославе била је Гимназија, која обележава 180 година постојања. Светосавске награде уручене су најбољим ђацима и професорима.

    Више
  • 06
    јан
    Бадње вече у Зајечару: Благослов свима који га траже

    Након бденија у Саборном храму рођења пресвете Богородице и свечане литије, на градском тргу у Зајечару обављено је налагање бадњака. У божићном обраћању грађанима, владика Иларион је истакао да благослов може наћи свако ко га буде тражио.

    Више
  • 20
    сеп
    Свечаност поводом Мале Госпојине

    Свечаност поводом обележавања храмовне славе Саборног храма отпочела је празничном вечерњом у навечерје празника Рођења Пресвете Богородице. Град Зајечар прославља овај велики празник као градску славу и тим поводом одржана је Свечана академија у позоришту „Зоран Радмиловић“.

    Више

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.