Вести

Прича о браћи Антић - Антонију и Јовану

Прича о браћи Антић - Антонију и Јовану

Причом о браћи Антић - Антонију и Јовану и њиховом ујаку Ђорђу Генчићу, зајечарска Матична библиотека "Светозар Марковић" наставила је серију трибина ради подсећања на знамените људе и догађаје с краја 19. и почетка 20. века. Овога пута, причу о знаменитим Великоизворцима, публици је пренела историчар Јелица Илић, виши кустос Народног музеја "Зајечар".

Пуковник Антоније K. Антић (1878-1953) био је један од главних организатора завере у крвавом Мајском преврату 1903. када су убијени Александар Обреновић и Драга Машин, док се његов млађи брат генерал Јован Антић (1886 – 1966), држао по страни, али је био упознат са планом завере и смене две српске династије почетком 20. века.

Причу о породичном пореклу, образовању на војној школи, учешћу у Мајском преврату, односу са ујаком Генчићем, каријери и судбини браће Антић кроз оба светска рата, до смрти средином прошлог века, Јелица је окупљенима пренела уз помоћ слајдова са старим фотографијама и подацима делимично откривених у заосталим рукописима Антонија и Јована Антића, преточених у публикације "Белешке" и "Запажања".

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.