Вести

Сарадња крунисана братимљењем

Сарадња крунисана братимљењем

Председник Савета Месне заједнице Рготина Слободан Перчић и председник општине Свиница у Румунији Никола Курић потписали су Повељу о братимљењу, чиме су крунисали дугогодишњу сарадњу.

Повеља је потписана током 7.Фестивала побратимства, који је одржан у овој румунској општини, а биће потврђена на Ивањданском сабору у Рготини, 7.јула.

Свечаности су присуствовали генерални конзул Србије у Румунији др Лазар Манојловић, председник Савеза Срба у Румунији Огњан Крстић, начелник Зајечарског управног округа Владан Пауновић, представници локалних самоуправа Зајечара и Мајданпека, као и општине Старо Нагоричане у Македонији.

Везује нас исто порекло, исти обичаји. Младима с обе стране границе остављамо у наслеђе да чувају наше побратимство,

рекао је Перчић.

Култура је одувек била спона, а посебно за народе истог порекла, где год живели. Заједно треба да градимо и стварамо чвршће везе и у осталим областима где год је то могуће. Међутим, најважније је дугогодишње пријатељство које данас и формално потврђујемо. На свима нама је да то пријатељство убудуће искрено негујемо и развијамо,

казао је Владан Пауновић, начелник Зајечарског управног округа.

Председник Савеза Срба у Румунији Огњан Крстић подсетио је да је 90 одсто становника Свинице српског порекла и да Срби који живе у дијаспори најбоље знају како се воли домовина и колико су важни овакви сусрети.

Повељу о братимљењу општина Свинице потписала је и са општином Старо Нагоричане у Македонији, у којој је већинско становништво српског порекла.

На 7.Фестивалу побратимства у Свиници сплетом народних игара представили су домаћини, као и гости из Македоније и чланови КУД "Зоран Гајић" из Рготине, док су шахисти и фудбалери окушали спортску срећу.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

  • 08
    јул
    Организована манифестација 9. "Ивањдански сабор"

    У препуној порти цркве Успенија Пресвете Богородице у Рготини код Зајечара, синоћ је успешно организована манифестација 9. „Ивањдански сабор “. Учествовала су културно-уметничка друштва из Рготине, Звездана, Халова, Гамзиграда и Дубочана.

    Више
  • 04
    јул
    У суботу Ивањдански сабор „Рготина 2018“

    У Рготини ће у суботу 7. јула бити одржан традиционални Ивањдански сабор „Рготина 2018“. Програм ће почети у 17:30 фудбалском утакмицом између ветерана Рготине и ветерана општине Макреш у Бугарској.

    Више
  • 08
    јул
    Уз "Ивањдански сабор" и реконструисана деоница пута

    У знаку великог празника Ивандана и народних обичаја који се од давнина везују за овај празник, у Рготини је одржан „Ивањдански сабор“, пети по реду. Свечаности у центру села претходило је отварање реконструисаног локалног пута у Рготини у дужини од 1.500 м.

    Више
  • 05
    јул
    Ивањдански сабор - потврда пријатељства и братимљења

    Пети Ивањдански сабор „Рготина 2016″ биће одржан у четвртак у Рготини. На манифестацији ће бити потврђена Повеља о братимљењу, коју су председник Савета Месне заједнице Рготина Слободан Перчић и председник општине Свиница у Румунији Никола Курић потписали крајем маја у Свиници током 7.Фестивала побратимства.

    Више

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.