Вести

Зајечарски управни округ: Болест говеда под контролом

Зајечарски управни округ: Болест говеда под контролом

Због болести квргаве коже крава, нодуларног дерматитиса, на подручју Зајечарског управног округа еутанaзирана су 54 грла стоке. Након Лубнице, болест је откривена код још седам крава у Оснићу, Халову и Гамзиграду, али је ситуација под контролом, речено је на седници Савета Зајечарског управног округа.

Рок за вакцинацију говеда, која је обављена скоро у потпуности у све четири локалне самоуправе, истиче 22.јула, а превентивно ће Управи за ветерину бити упућен захтев за још 3.000 доза вакцине.

Осим завршетка вакцинације у наредних 7 дана, на седници је договорено и да општине и Град Зајечар обаве дезинсекцију што пре. У сарадњи са месним заједницама у многим сеоским газдинствима је обављена дезинсекција, али локалне самоуправе и даље имају недоумица око прскања јавних површина.

Начелница Школске управе у Зајечару Јасна Васић информисала је чланове Савета Зајечарског управног округа о резултатима које су ђаци постигли на тестовима за упис у средњу школу. Освојени бодови су испод републичког просека и износе за српску језик 11,44, за математику 6,84 и за комбиновани тест 10,23.

На наредној седници биће разматрани остварени резултати ове и претходних година по школама у региону, а локалне самоуправе би требало да до средине августа припреме предлоге о измени образовних профила у школама, како би потребе сваке средине биле усклађене са уписном политиком.

Због повећане опасности од избијања и ширења пожара на отвореном простору, а било их 5 у протеклој недељи на овом подручју, утврђен је програм превентивних мера и формиран стручни тим.

Седнице Зајечарског управног округа организују се и ван седишта начелства, тако да је овога пута домаћин скупа био Град Зајечар.

Седници у малој сали Градске управе, осим чланова савета, присуствовали су представници ГУ Зајечар, ПУ Зајечар, Школске управе, Шумске управе, Ветеринарског специјалистичког института, комуналне полиције, као и шеф Одсека републичке ветеринарске инспекције у Зајечару Раде Дошеновић.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.