Вести

"Мајсторско писмо" гајдашу Максиму Мудринићу

Грљан је протекла два дана био домаћин 33. Фестивала инструменталне традиције Балкана.

На бини у центру села наступило је око 150 извођача на старим инструментима, од музичких почетника до врхунских мајстора.

Манифестацију је у петак увече отворио градски већник Душан Фировић, док је учеснике и посетиоце друге фестивалске вечери у име града Зајечара поздравила Сузана Стаменковић, помоћница градоначелника за културу.

Ово је једна од ретких манифестација у Србији на којој се још чују звуци старих инструмената као што су ћемане, дудук, окарина, кавал, а издваја се и по томе што је прате музичке радионице. На тај начин очуваћемо народну традицију и сигурна сам да ће ови млади људи једног дана бити врхунски мајстори који ће уметност музицирања преносити наредним генерацијама,

истакла је Сузана Стаменковић.

Мајсторско писмо 33. Фестивала инструменталне традиције Балкана припало је Максиму Мудринићу, гајдашу из Сивца.

Фестивалској публици представили су се: Центар за традиционалне уметности „Kорени“, Школа фолклора из Kњажевца, Оркестар Леики-Илинско врело, и гости из Румуније, КУД „Дунав“ из Свинице.

Посебан аплауз добила је етно група "Руно" из Врњачке Бање, састављена од младих талентованих људи који певају и свирају више инструмената, међу којима је и Александар Милутиновић, градитељ старих инструмената.

Манифестацију су пратиле изложбе слика, домаће радиности, меда и традиционалних инструмената као и такмичење у изради и украшавању кољинде.

Фестивал је одржан под покровитељством града Зајечара и уз подршку Министарства културе и информисања, а организатори су Центар за културу и туризам и МЗ Грљан.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.