Вести

Раскорак између знања и оцена Фото: књажевац инфо

Раскорак између знања и оцена

Ђаци из основних школа са подручја Зајечарског управног округа по оствареним бодовима на завршним испитима налазе се на самом зачељу листе. Због чега су резулати поражавајући, ко је „заказао“, како побољшати успех основаца, нека су од питања на које су покушали да одговоре директори свих образовних установа са овог подручја и чланови Савета Зајечарског управног округа, на седници одржаној у Књажевцу.

Начелник Зајечарског управног округа Владан Пауновић казао је да је ову тему састанка иницирао изненађен податком да су пре десетак година наши школарци били на нивоу републичког просека, а да сада, упркос томе што по броју одликаша и „вуковаца“ заузимају треће место, по исказаном знању су далеко испод својих вршњака из других средина.

Председник књажевачке општине Милан Ђокић сматра да је потребно мотивисати најбоље, и ћаке и наставнике, и радити на промоцији правих вредности, док је помоћница градоначелника Зајечара Сузана Стаменковић рекла да је суочавање са проблемом први корак ка његовом решавању, као и да не треба генерализовати јер су две зајечарске школе по резултатима са завршних испита годинама у самом републичком врху.

Епископ тимочки Иларион, који је присуствовао седници, истакао је значај породице у образовању и васпитању младих, а начелница Школске управе у Зајечару Јасна Васић саопштила је податке након обављеног „вредновања“ школа, наглашавајући да би због нарушеног амбијента многе образовне установе добиле јединицу.

Директори школа били су подељеног мишљења, од оних који су за неуспех на завршним испитима кривили родитеље и незаинтересованост ђака, до оних који су сматрали да највећу одговорност сносе просветни радници.

Како год, сви су били сложни у оцени да је иницијатива добра и да би убудуће требало организовати заједничке састанке свих оних који одлучују о образовању наше деце, као и да о закључцима са састанка треба информисати Министарство просвете.

Седници Савета Зајечарског управног округа присуствовали су и представници Факултета за менаџмент, Регионалне привредне коморе и општине Нова Варош.

Договорено је и да се на једном од наредних скупова разговара о промени образовних профила у школама у скалду са реалним потребама локалних самоуправа.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

  • 07
    нов
    “БраинОбраин” помаже образовање у Зајечару!

    Представници “БраинОбраина”, посетили су јуче град Зајечар у коме имају један од својих центара. Они су овом приликом разговарали са директорима и представниицима основних школа, представљајући свој програм.

    Више
  • 24
    нов
    Подељени таблет рачунари ђацима првацима

    Председник Скупштине града Зајечара Саша Мирковић данас је у сали Позоришта Тимочке крајине уручио таблет рачунаре ученицима првих разреда основних школа са територије града Зајечара.

    Више

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.