Вести

Дан зајечарских бораца страдалих на простору бивше државе

Дан зајечарских бораца страдалих на простору бивше државе

Поводом 7.октобра - Дана зајечарских бораца у ратовима на подручју бивше Југославије делегације Града Зајечара, Војске Србије, борачких организација и чланови породица погинулих положили су данас венце на Споменик страдалим борцима у ратовима деведесетих.

На славним традицијама треба неговати родољубље, патриотизам и јуначки дух наших крајинаца, пре свега због тога што нам историја потврђује да свака генерација Србије има своје косовске витезове, солунске ратнике, борбене партизане и борце за мир и слободу. Окупили смо се на овај дан да би положили венце и цвеће, сетили се погинулих, одали пошту, односно помен и поклонили се жртвама овог рата, и одали захвалност свим борцима за одбрану отаџбине,

истакао је председник зајечарског СУБНОР-а Драган Николић.

Николић је рекао и да статус бораца и њихових потомака још није решен.

Сенима погинулих зајечарских бораца у име градске власти поклонио се помоћник градоначелника Милко Тодоровић.

Сутра је још један важан датум из слободарске традиције града. Одавањем поште и полагањем венаца на споменик погинулим борцима у Другом светском рату, на „Костурници“ ће бити обележен дан коначног ослобођења Зајечара.

Црвена армија је са српским борцима ослободила Зајечар од Немаца 8.октобра 1944.године.

Пошту страдалим ослободиоцима Зајечара одаће у 11 сати представници Амбасаде Руске Федерације у Србији, Града Зајечара, Војске Србије, борачких организација.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

  • 08
    сеп
    Одата пошта ослободиоцима Зајечара

    Поводом 7. септембра, Дана ослобођења Зајечара у Другом светском рату, делегације града Зајечара, Војске Србије, Полицијске управе, СУБНОР-а, Удружења војних пензионера, Удружења ратних војних инвалида и Удружења војних старешина, положиле су венце на спомен обележја палим борцима.

    Више
  • 21
    јул
    Живи сећање на "Радована"

    Делегације зајечарског позоришта, музеја и Града Зајечара, положиле су данас цвеће на споменик Зорану Радмиловићу, поводом 31. годишњице од смрти овог великана српске и југословенске позоришне сцене.

    Више
  • 22
    мар
    Обележавање Дана сећања на жртве НАТО агресије

    Град Зајечар и Команда гарнизона Зајечар обележавају у четвртак, 24.марта, Дан сећања на погинуле у НАТО агресији. Тим поводом ће у 12 сати бити положени венци на Споменик погинулим учесницима ратова 1990-1999 године.

    Више
  • 11
    феб
    Обележавање Дана државности

    Дан државности Србије, 15.фебруар, биће обележен у понедељак у Зајечару полагањем венаца на споменик легендарном јунаку Првог српског устанка Вељку Петровићу. Овај празник спомен је на два важна историјска датума, почетак Првог српског устанка 1804. године и доношење Сретењског устава 1835. године.

    Више

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.