Вести

Сарадња зајечарског и битољског музеја Фото: Народни музеј Зајечар

Сарадња зајечарског и битољског музеја

Народни музеј Зајечар и Завод за заштиту споменика културе и Музеј из Битоља потписали су у Зајечару Меморандум о сарадњи.

Сарадња је започела отварањем изложбе зајечарског грнчара Велимира Ђорђевића у Битољу, а потписивањем Меморандума је и озваничена.

Та сарадња ће бити на нивоу размене програма, размене стручњака и уопште на заједничком раду на музејској делатности и промоцији музејског рада.

Наше институције су сличне, са истим проблемима, стремљењима. Доста тога у култури може да се уради разменом и колегијалношћу, није увек новац пресудан, битна је и добра воља,

рекао је вд директора Народног музеја Зајечар др Дејан Kрстић.

Зоран Алтипармарков, директор битољског музеја, који својим радом обухвата пет општина, каже да Зајечар и Битољ имају много сличности, од близине границе, до археолошких локалитета.

Повезује нас много тога, најпре археологија, јер су нам локалитети из сличног периода. Значи прва сарадња ће бити у делу археологије, етнологије и музејска сарадња. У наредној години планирамо да конкуришемо код нашег министарства једним заједничким пројектом на пољу етнологије, а можда и не делу археологије. Пробаћемо да конкуришемо и на међународном нивоу,

рекао је директор Алтипармарков.

Почетком наредне године, изложба „Традиционални ковчег“ аутора Мери Стојанов из Битиља, биће представљена у Зајечару.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.