Вести

Библиотека обележава 150 година постојања

Библиотека обележава 150 година постојања

Матична библиотека „Светозар Марковић“ у Зајечару у понедељак, 28. новембра слави велики јубилеј – 150 година постојања.

Програм обележавања почиње отварањем изложбе књига периодике и различите публикације, у 12 сати и 30 минута у читалишту библиотеке, а за14 сати предвиђена је свечана академија у Позоришту Тимочке крајине “Зоран Радмиловић”.

У склопу обележавања годишњице у позоришту ће бити приказан филм о зајечарској библиотеци, а наступиће и хор “Лавиринт”, као и драмска група “Дечијег центра“.

Читалиште у Зајечару основано је 27. новембра1866. године, на иницијативу окружних и среских начелника.

Временом је ова читаоница прерасла у јавну библиотеку града Зајечара. Данас је то Матична библиотека “Светозар Марковић” која поседује фонд од око 100.000 књига на Дечијем одељењу, Одељењу за одрасле, фонду периодике, завичајном и научном фонд.

Библиотека има и огранке у Kотлујевцу, Салашу и Великом Извору, а током године организује књижевне вечери, промоције, предавања и изложбе.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.