Вести

Градско веће утврдило предлог буџета за 2017.годину

Градско веће утврдило предлог буџета за 2017.годину

Предложени буџет Града Зајечара за 2017.годину износи 2.040.516.108,00 динара, став је Градског већа. Када се изузму сопствени приходи корисника, планирана средства износе 1,9 милијарди динара.

Буџет је реалан и остварљив, рекао је председник Комисије за буџет Исидор Марковић, и омогући ће нормално функционисање корисника и сервисирање обавеза. Да је за наредну годину као и за ову на измаку, буџет рађен потпуно другачије него претходних десетак година, сведочи и то да су од почетка године задужења према школама, директним и индиректним корисницима смањена за 250 милиона динара, а да је локална самоуправа функционисала у складу са могућностима.

Да се домаћински пословало сведочи и данас усвојен Предлог четвртог допунског буџета за 2016.годину, којим су средства смањена за 347.727.922,80 динара. Марковић је објаснио да се први пут смањују и приходна и расходна страна, да буџет осликава реално стање и да ће извршење бити око 80%.

О предложеном допунском буџету за ову годину и предлогу буџета за 2017.годину изјасниће се одборници Скупштине града на наредној седници.

Градско веће проследиће градском парламенту и закључак којим се не даје сагласност Комесаријату за избеглице и миграције да на територији МЗ Гамзиградска бања оформи прихватни центар за мигранте и тражиоце азила, на основу Закључка Владе Србије од октобра.

У образложењу, о коме су и на претходне две седнице већници разговарали, наводи се да на територији Града Зајечара не постоји проблем груписања и повећања концентрације миграната, с обзиром на то да њихов крајњи циљ није Гамзиградска бања, нити Зајечар.

Како је Законом о управљању миграцијама прописано да се морају поштовати стратегије и политике економског развоја, Градско веће наводи да су Стартегијом локалног економског развоја Града Зајечара од 2015-2020 године Гамзиградска бања и археолошко налазиште Феликс Ромулијана дефинисани као носиоци развоја туризма на овом подручју, а да је ово природно лечилиште у процедуци добијања статуса бање. Такође,чланови савета МЗ Гамзиград и Гамзиградска бања обавестили су Градско веће да отварање центра за мигранте у бањи није добро решење.

На основу Закључка Градског већа са претходне седнице да ЗЗЈЗ Тимок прецизно растумачи резултате анализа воде са артеских чесама у граду и прецизно дефинише предлоге мера, данашњем заседању присуствивала је др Дијана Миљковић, специјалиста хигијене. Према њеним речима, вода са свих чесама је хигијенски исправна за пиће, осим са чесме „Златна звезда“. Како никада раније нису рађене детаљније анализе воде, ЗЗЈЗ предлаже да се ураде „ве анализе“ које коштају око 50.000 динара по чесми. Било би добро, рекла је др Миљковић, да се уреди зона санитарне заштите око чесама. Надлежно министарство затражило је од ЗЗЈЗ резултате анализа воде за неколико година уназад како би се направила упоредна анализа, казала је др Дијана Миљковић.

У складу са Законом о буџетском систему и на основу налога надлежног министарства, на данашњој седници утврђен је Предлог одлуке о престанку рада Фондације за подстицај рађања. Како би била очувана хумана делатност коју је Фондација обављала, одлучено је, како то закон подржава, да се формира Буџетски фонд за подстицај рађања деце на територији града Зајечара.

На седници су утврђени предлози програма коришћења средстава Буџетског фонда за заштиту животне средине за 2016. и 2017. годину, као и предлог Етичког кодекса понашања функционера локалне самоуправе.

Већници су дали сагласност на програме пословања ЈКСП“Зајечар“, ЈКП“Водовод“ и ЈКП“Зајечарпаркинг“ у 2017.години.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.