Вести

Изложба фотографија поводом јубилеја Гимназије

Изложба фотографија поводом јубилеја Гимназије

У оквиру обележавања 180 година Гимназије у Радул беговом конаку у Зајечару, 20.децембра биће приређена „Изложба фотографија фото дружине“.
Почетак изложбе је заказан за 18 сати.

Гимназија у Зајечару је једна од најстаријих школа у Србији. Основана је 22. августа 1836. године, али је своје прве ђаке примила крајем исте године. Професор првих ученика зајечарске школе био је Живојин Kеречки.

Зајечарска гимназија била је смештена у згради постојеће основне школе Љуба Нешић. Она је била прва средња школа у источној Србији и тада се називала Главна школа. Током година школа је прошла кроз неколико врста реформи и трансформација, а најкритичнији периоди били су ратни, када је прекидан рад школе.

Ученици гимназије у Зајечару кроз историју па све до данас, остваривали су велике успехе у подручјима науке, уметности, друштва, културе. Међу познатијим ученицима школе убрајају се: Никола Пашић, Адам Богосављевић, Јован Атанацковић, Стеван Стојановић Мокрањац, Ђорђе Генчић, Петар Живковић, Милан Гавриловић, Бранко Лазаревић, Зоран Радмиловић.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.