Вести

Изложа посвећена Николи Пашићу Фото: Радио Магнум

Изложа посвећена Николи Пашићу

Поводом 90 година од смрти Николе Пашића, зајечарски музеј организовао је изложбу под називом ,,Баја и данас међу нама“, аутора Јелице Илић и Нине Погарчић.

Посетиоци могу да виде Пашићеве личне предмете, као што је четка, али и табакера коју је на поклон добио од Мусолинија.

У задњих 25 година успели смо да вратимо у зајечарску свест сећање на нашег познатог суграђанина Николу Пашића. Да подсетимо, он је рођен на Светог Николу 19. децембра 1845, а умро 10. Децембра 1926. Године. Поводом 90 година од његове смрти ми смо се потрудиле да приредимо изложбу, да изложимо оно што данас чувамо у нашим фондовима – то су меморијана збирка са 15 предмета и ликовна дела која обухвата колекцију,

рекла је коауторка изложбе Јелица Илић.

Нина Погарчић истиче да је Пашић био инспирација многих уметника, због угледа који је уживао не само у српској средини већ и у иностраним круговима и због своје маркантне спољашности, препознатљив пре свега по дугој белој бради.

Наша ликовна збирка чува 23 уметничка предмета, 12 аутора. Најстарије дело које посетиоци изложбе могу видети је портрет Николе Пашића из 1919. године, рад чувеног портретисте Николе Михајлова који је настао након париске мировне конференције у Паризу. Из прве половине 20. века ми смо овде изложили неколико дела, Пашићеву родну кућу и историјску композицију прелазак преко Албаније где је представљен Пашић заједно са краљем Петром. Други део поставке је уствари везан за сам рад задужбине па посетиоци могу видети дела Љубише Манчића који је баш поводом оснивања Задужбине 1993. године урадио већи број уметничких дела,

казала је Погарчић.

Ово је била година великих и значајних годишњица везаних за Зајечар и околину, објашњава Дејан Kрстић, вд директор зајечарског музеја.

Ове године смо имали 550 година од првог помена Зајечара, 180 година зајечарске Гимназије, 150 година библиотеке, годишњицу српско турских ратова... Значајно је рећи да је обележено и 20 година од смрти Срејовића, а сада и 90 од смрти Николе Пашића. па смо и тим поводом организовали изложбу. Оријентација музеја је да убудуће прикажемо благо које постоји у нашим фондовима, прворазредно јне, а у исто време и национално,

рекао је Kрстић.

Изложба о Николи Пашићу може се разгледати до 16.јануара.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

  • 20
    дец
    Књига и изложба о Николи Пашићу у зајечарском Архиву

    Историјски архив „Тимочка Крајина“ у Зајечару приређује изложбу Николе Милутиновића под називом „Никола Пашић — архивска прича“ у среду, 22. децембра у Галерији те установе.

    Више
  • 08
    мар
    ДА ЗАВРШИМО ВЕЛИКИ ПОСАО: Почела реконструкција улице Никола Пашић

    Током реконструкције, која ће трајати око 45 дана, у појединим периодима, саобраћај у овом делу улице биће обустављен (станари ће на време бити обавештени).

    Више
  • 21
    дец
    Сећање на Пашића: Баја и данас међу нама

    Народни музеј Зајечар поводом 90 година од смрти Николе Пашића организује изложбу „Баја и данас међу нама“, са намером да публици представи оно што данас чува у својим збиркама. Отварање изложбе је у галерији Народног музеја Зајечар, у четвртак, 22. децембра, са почетком у 13 сати.

    Више
  • 30
    јан
    Никола Пашић - енигма за историчаре

    Поводом 170 година од рођења Николе Пашића, Народни музеј "Зајечар" и Задужбина "Никола Пашић" објавили су књигу "Заоставштина из Торонта 1903-1926". Реч је о својеврсној збирци Пашићевих рукописа, писама, белешки, припрема за говоре у Народној скупштини, породичних писама.

    Више

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.