Вести

Дан сећања обележен у Зајечару пригодном свечаношћу

Дан сећања обележен у Зајечару пригодном свечаношћу

Дан сећања на жртве НАТО агресије обележен је у Зајечару полагањем венаца и цвећа на Споменик борцима настрадалима у ратним сукобима на тлу бивше Југославије 1990-1999.

О ужасима бомбардовања које је трајало 78 дана и људима који су настрадали током тих 11 недеља, говорио је командант тима бригаде, пуковник Горан Стаменковић.

Прошло је 18 година откако је 24.марта 1999.године, без одобрења Уједињених нација, НАТО отпочео бомбардовање Србије. Убијено је и рањено много недужних. Погнуло је око две по хиљаде цивила, цинично названих „колатералном штетом“ а међу њима, уистину и непоречиво невиних, деведесеторо деце. У одбрану слободе и независности отаџбине, животе је положило преко хиљаду припадника Војске, истакао је Стаменковић, који је породицама настрадалих рекао да поштује њихов бол који је немерљив, али да смо сви поносни на оне који су животе дали за одбрану отаџбине.

У знак сећања на страдале, венце су положиле делегације Града Зајечара, Војске Србије и Полицијске управе; делегације СУБНОР-а, Удружења војних пензионера , Удружења ратних војних инвалида и Удружење резервних војних старешина; као и породице страдалих у НАТО бомбардовању.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

  • 24
    мар
    17 година од НАТО агресије на Србију

    Ваздушни напади НАТО снага на Србију, односно тадашњу СРЈ, почели су на данашњи дан пре 17 година. За 78 дана убијено је најмање 2.500, а рањено и повређено више од 12.500 људи.

    Више
  • 22
    мар
    Обележавање Дана сећања на жртве НАТО агресије

    Град Зајечар и Команда гарнизона Зајечар обележавају у четвртак, 24.марта, Дан сећања на погинуле у НАТО агресији. Тим поводом ће у 12 сати бити положени венци на Споменик погинулим учесницима ратова 1990-1999 године.

    Више
  • 05
    авг
    Дан сећања на страдање и прогон Срба у акцији Олуја.

    У Србији је данас Дан жалости поводом обележавања Дана сећања на страдање и прогон Срба у акцији Олуја. Тачно у подне огласила су се звона на Саборној цркви Пресвете Богородице и сирене са сигналом за престанак опасности.

    Више
  • 24
    мар
    Дан сећања обележен у Зајечару

    Поводом Дана сећања на погиниле у НАТО агресији на Србију 1999.године, у Зајечару су положени венци и цвеће на спомен обележје настрадалима у ратним сукобима.

    Више

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.