Вести

Одржана седница Штаба за ванредне ситуације града Зајечара: Проглашена ванредна ситуација

Одржана седница Штаба за ванредне ситуације града Зајечара: Проглашена ванредна ситуација

Данас, 27.фебруара, у 9 сати, градоначелник Зајечара Бошко Ничић прогласио је ванредну ситуацију на територији града Зајечара, осим за град и приградска насељена места: Велики Извор, Вражогрнац, Грљан, Звездан и Рготина.

Тим поводом данас је одржана још једна седница Штаба на којој је речено да су се путари током читаве ноћи борили са снежним наносима али и да упркос томе, на појединим путним правцима нису могли да учине ништа.

Удари ветра који ствара снежне наносе, били су такви да су поједини путни правци јутрос остали у прекиду, пре свега мислим на потез Халово – Шипиково, Дубочане – Глоговица, Дубочане – Мала Јасикова, путни правци према Планиници, Заграђу и Мариновцу, као и на подтупижнички део на потезу Лесковац – Леновац – Ласово.

-Од ових путних праваца, поједини се оспособљавају да на дужи временски период буду проходни а поједини путни правци на краћи временски период. Кад то кажем, мислим на путни правац према Шипикову од Халова, који је пробијан неколико пута током ноћи са механизацијом којом располажу Штрабаг и остала наша предузећа. Ми до ноћас нисмо могли да ангажујемо Војску Србије, јер им је једно возило остало покварено у Неготину, док руководилац другог возила није у могућности да обавља дужност, надамо се да ће до вечерас бити способан да рукује тим возилом. Само на путевима другог приоретата ангажовано је седам камиона, грејдер, у току ноћи је бачено 13 тона соли, 13 тона ризле и то само у последњих 12 сати. На локалним путевима и на путевима другог приоритета раде два трактора, унимаг и камион, у селима два унимага, два камиона и комбинована машина, бачено је до сада 20 тона соли, 40 тона ризле у последњих 12 сати. Тренутна ситуација, што се тиче наноса, они се крећу од пола метра до 2м. Одржати у таквим условима путне правце проходним је немогуће ни у развијенијим, боље опремљеним земљама“, рекао је овом приликом Ничић.

Он је додао и да је на данашањој седници Штаба донета одлука да се ангажује додатна механизација која ће бити плаћена из буџетских резерви, како би у што краћем року сви путни правци ка селима били проходни.

-С обзиром на то да се путеви другог и трећег приоритета не одржавају по налогу Републике, већ по налогу града, ми смо данас на седници Штаба донели одлуку да ангажујемо додатну механизацију Штрабага која ће бити повучена са других путних праваца, и то ћемо платити из буџетске резерве, како не би чекали престанак падавина каква су правила Републике. Због такве одлуке, они ће морати одмах да чисте, а ангажоваћемо и све оне који имају способну механизацију и за то ће Град Зајечар платити. То не значи да ћемо ми успети да очистимо све. Зато апелујемо на грађане да поступају по наређењу Штаба за ванредне ситуације који је у двадесетчетворочасовном дежурству на број 019/421-597.

Грађани могу да позову и они ће предузети мере, али то не значи да ће некоме чистити двориште и тротоаре испред кућа, јер је то обавеза грађана“, рекао је Ничић и додао:

-Имали смо захтеве из села да им се достави гориво али ми по Закону немамо права да купујемо приватним лицима гориво и дајемо им за чишћење. Наћићемо неке друге начине у оквиру Закона који је предвидео у ванредним ситуацијама. Знам само да ниједан болесник неће остати ни у најнепроходнијим условима јер нам је на располагању такозвано АТВ возило 6×6 специјално коју има наша Служба за ванредне ситуације. Повућићемо вероватно још једну посаду АТВ из Београда а и Црвени крст ће обезбедити још једно возило које ће бити допремљено у Зајечар и то возило ће нам бити на располагању. Молимо грађане да не користе то чиме ћемо раполагати за оно што нису хитни случајеви, већ кад је неко животно угрожен, да можемо да их пребацимо од места која су непроходна до санитетског возила који ће бити тамо докле смо могли да рашчистимо. Од данас поподне имаћемо и 33 припадника Војске Србије пошто су они до сада били на другим местима, који ће чистити јавне површине које Законом нису предвђене да их одржавају грађани или власници локала, док ће комунална полиција обавестити све на законску обавезу коју имају у оваквим ситуацијама. Апелујемо на све оне да склоне возила са главних саобраћајница како би путари несметано чистили, посебно они грађани чија возила данима и месецима стоје паркирана на паркинг местима. До ноћас морају да уклоне, после чишћења могу и да врате возила али под хитно склонити возила са главних саобраћајница иначе ћемо да ангажујемо паука јер у овој ситуацији нема договарања, рекао је Ничић.

Надлежни апелују на све да поштују савете Штаба за ванредне ситуације а да мештани зајечарских села не излазе без преке потребе, посебно аутомобилима како не би ометали рад зимских служби.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.