Вести

Бранкова награда за поезију -Барбари Делаћ

Бранкова награда за поезију -Барбари Делаћ

Барбара Делаћ, победница прошлогодишњег 32. Фестивала поезије у Зајечару, чији је песнички првенац ''Tommorowland'' објављен ове године у издању Установе Народно позориште Тимочке Крајине – Центар за културу ''Зоран Радмиловић'', добитница је овогодишње престижне Бранкове награде за поезију, коју додељује Друшво књижевника Војводине.

Жири у саставу Марија Шимоковић, Бранислав Живановић и Стеван Брадић уврстио је у најужи избор књиге "Последњи траг Хипербореје" Шимона Цуботе у издању Фестивала културе младих Србије, Књажевац, затим "Ум за морем, смрт за вратом" Огњена Аксентијевића у издању Трећег трга и "'Tommorowland" Барбаре Делаћ у издању Народног позоришта Тимочке Крајине – Центра за културу ''Зоран Радмиловић''.

У образложењу жирија стоји да је прва збирка песама Барбаре Делаћ ''Tommorowland'' најснажнији глас прошлогодишње продукције, будући да је поетички и идејно релативно јасно артикулисана и позиционирана у контексту савремене културе.

"У времену у коме се песништво по правилу делегира у приватност и успоставља као низање личних шифри без јасног усмерења, Барбара Делаћ проговара отвореном лексиком о питањима која нас се све тичу, истовремено радосно и антагонистички, показујући значајну свест о правцу у ком савремено песништво може да делује", пише у саопштењу жирија.

Промоција књиге Барбаре Делаћ одржана је у мају ове године, на овогодишњем 33. Фестивалу поезије младих у Зајечару.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Кључне речи:

Сличне вести

  • 24
    мај
    Свечано отворен 33. Фестивал младих песника

    У Радул-беговом конаку у Зајечару синоћ, 23. маја је свечано отворен 33. Фестивал младих песника „Дани поезије 2018“. Поздравној речи предходиле су композиције на гитари , у извођењу ученика Музичке школе „Стеван Мокрањац“ Страхиње Ђорђевића.

    Више
  • 20
    мар
    Свечани програм поводом Светског дана поезије

    У великој сали зајечарске Музичке школе “Стеван Мокрањац”, женски поетски клуб “Влат”, одржао је свечани програм поводом Светског дана поезије. Организација вечери поезије била поверена Центру за културу и туризам града Зајечара.

    Више

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.