Вести

Обновљене артеске чесме у Зајечару: Улог за бољу будућност!

Обновљене артеске чесме у Зајечару: Улог за бољу будућност!

Грађани Зајечара, као и сви туристи, од сада ће моћи да користе здраву пијаћу воду са три обновљене јавне артеске чесме у том граду – у насељима Кључ и Краљевица, као и са чесме Зеленгора у Хајдук Вељковој улици.

Приликом свечаности поводом првих обновљених артеских чесама, која је организована минулог викенда, помоћник градоначелника Зајечара Милан Станковић подсетио је на њихов значај за град на Тимоку.

-Артеске чесме су симбол Зајечара, оне су и на грбу нашег града. Обновом артеских чесама, заштитом воде и адекватним коришћењем тог природног ресурса, улажемо у генерације које долазе. Наш став подржало је и Министарство заштите животне средине, изјавио је Станковић.

Директор Хеинекен Србија, Виктор Гиллхофер сматра, да учешће Зајечарске пиваре у обнови артеских чесама представља улог за бољу будућност.

-Компанија Хеинекен Србија посвећена је одговорном и рационалном управљању природним ресурсима. Наша је дужност и обавеза према локалној заједници у којој послујемо да кроз разне иницијативе и програме ефикасно трошимо и чувамо воду као драгоцени природни ресурс. Од 2008. године смањили смо потрошњу воде за више од 70 одсто, а убеђен сам да ћемо постићи још бољи резултат. Учествујући у овом пројекту градимо бољу будућност за Зајечар, поручио је Гиллхофер.

За председника Удружења „За чесме“ Бобана Погарчића, овај пројекат представља обнову локалне традиције и наслеђа.

-Артеске чесме су део нашег локалног наслеђа. Њиховом обновом сви заједно, од државне и локалне управе, преко друштвено одговорне привреде и цивилног сектора, унапређујемо и штитимо животну средину, и промовишемо здрав начин живота, рекао је Погарчић.

Обновљене чесме део су Пројекта реконструкције и ревитализације артеских чесама који реализују Град Зајечар, Удружење „За чесме“ и компанија Хеинекен Србија, уз подршку Министарства заштите животне средине.

Зајечар је град који има више од 40 активних јавних артеских чесама, што га чини јединственим у Европи и свету по богатству здравом пијаћом водом. Град Зајечар, Удружење „За чесме“ и компанија ХЕИНЕКЕН Србија планирају да наставе с реконструкцијом и ревитализацијом артеских чесама на подручју града на Тимоку.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Кључне речи:

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.