Вести

Студијска посета Словенији

Студијска посета Словенији

Град Зајечар је у оквиру реализације Програма мера за развој пољоопривреде у 2019 години организовао студијско путовање пољопривредних произвођача из зајечарских села у Словенију.

Представници свих сеоских месних заједница на територији града Зајечара, пољопривредни произвођачи, делегација града Зајечара, представници РАРИС-а, Туристичке организације, као и Одељења за заштиту животне средине били су учесници студијског путовања у Словенију.

Током обиласка општине Тржич делегација града Зајечара посетила је еколошку фарму, депонију и сабирни центар Ковор, а затим је организована и посета ултрафилтрацији „Жегнан студенац“ и централном постројењу за пречишћавање воде.

У наставку боравка у Словенији Зајечарци су посетили општину Медводе и присуствовали презентацији пољопривредне задруге у том месту. Том приликом организован је и обилазак ушћа реке Соре и Саве и система за пречишћавање воде. Зајечарски пољопривредници имали су прилику да присуствују и презентацији продаје млека преко млекомата, да обиђу поједина пољопривредна и еколошка газдинства.

Велики значај овог студијског путовања истиче и Јасмина Стевић Јовић, шеф Канцеларије за заштиту животне стредине при Одељењу за урбанизам, грађевинске комуналне и стамбене послове Градске управе у Зајечару.

-Ово студијско путовање нам је дало добру прилику да видимо како је у општини Тржич реализован Центар за сакупљање отпада, а то је место где грађани могу довозити свој кабасти и други отпад из домаћинства, а који се не може и не треба одлагати у контејнере комуналног отпада, као што је намештај, бела техника, отпадна уља. То је законска обавеза и Републике Србије и локланих самоуправа, па и Града Зајечара, рекла је овом приликом Јасмина Стевић Јовић.

Бошко Ничић градоначелник Зајечара изразио је задовољство што је сарадња са општином Тржич поново успостављена.

-Нисам овде први пут, ми смо имали одличну сарадњу, која је на жалост прекинута. Након четири године, сада је коначно обновљена, и ја сам изненађен колико су овде напредовали, и драго ми је да наши људи који су дошли овде на студијско путовање, имају прилику да виде како су они организовани, и како су захваљујући другачијем мишљењу, схватању, солидарношћу успели све ово, заједно. Они су успели да створе да нигде немате отпад. Постројења за прераду отпада су само крајни производ свести да отпад треба сакупити, прерадити и да је то заправо сировина, и да није ђубре које треба бацити. Имамо прилику да видимо шта је то еколошка кметија, да није чудо то направити, а да су приходи знатно већи. Та искуства ће бити знатно корисна да се пренесу, и ову срадању ћемо наставити. Најважније да наши млади људи почну да циркулишу, да обновимо сарадњу у области културе, спорта, рекао је Ничић.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Кључне речи:

Сличне вести

  • 07
    дец
    Семинар за пољопривреднике: Помоћ града у 2017.години

    У организацији Пољопривредне стручне службе „Агрознање“, у просторијама Регионалне привредне коморе Зајечар одржан је 8. Семинар за пољопривредне произвођаче. Срђан Недељковић, помоћник градоначелника за пољопривреду, представио је програм буџетских мера помоћи пољопривредницима у 2017.години.

    Више
  • 23
    нов
    Саднице воћа за крај програма помоћи поплављеним газдинствима

    Власници мањих газдинстава, која су претрпела штету у поплавама 2014.године, њих 48, данас су могли да преузму саднице трешања, вишања и шљива у оквиру пројекта који спроводи Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација уз подршку Министарства за пољопривреду и заштиту животне средине.

    Више
  • 19
    нов
    Саднице купине поплављеним домаћинствима

    Пољопривредници, власници малих газдинстава, који су претрпели највећу штету од поплава 2014. Године, добили су саднице купине, у оквиру програма помоћи Европске уније који спроводи Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО) уз подршку Министарства за пољопривреду и заштиту животне средине.

    Више
  • 10
    авг
    Зајечарци заинтересовани за покретање микро бизниса

    У великој сали Градске управе Зајечар данас је одржана прва јавна презентација пројекта “Подршка развоју микро бизниса у Србији, фаза II” који финансира немачка влада, а суфинансирају локалне самоуправе.

    Више

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.