Вести

Светски дан Рома: Пријем за представнике ромске националности

Светски дан Рома: Пријем за представнике ромске националности

Поводом дана Рома, у салону Градске управе у Зајечару, приређен је пријем за представнике ромске националности.

-Морам да истакнем одличну сарадњу са Градском управом и челницима града Зајечара. Захваљујући тој одличној сарадњи и нашом преданом раду, успели смо да у протеклих годину дана, али и од почетка године, реализујемо лепе активности за саму ромску заједницу, које умногоме могу да промене услове живота. Па смо тако пре скоро месец дана успели да добијемо аутомобил за мобилни тим, за инклузију. Са градом Зајечаром имамо и програм који заједно радимо и који ће трајати дуго, а то је „Ромактед“, истакао је координатор за ромска питања и председник Друштва Рома у Зајечару, Миљан Расић.

Рашић је додао да су и даље највећи проблем Рома образовање и незапосленост, али да се на подручју Града активно ради на смањењу стопе незапослености Рома.

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић је након пријема нагласио да ће Град учинити све оно што може да учини у складу са могућностима, како би ромска заједница на подручју Града, живела у што бољим условима.

-Град ће учинити све оно што они сматрају да може да се учини, сходно томе колике су могућности Града. Највећи број мера зависи од прописа, а то доносе министарства. Мени је драго да смо успоставили једну одличну сарадњу на дневном ниоу и са координатором и са осталима који раде у вртићима, школама, по питању образовања, здравствене заштите, пре свега млађе категорије ромске популације. Успели смо да прибавимо мобилно возило, мобилни тимови су на терену, рекао је Ничић и додао:

-Ми морамо направити једну врсту социјалних карти, где неће бити само припадници ромске заједнице, и обезбедити одређене принадлежности које су везане за запошљавање, предшколско образовање. Тако ћемо изједначити потребе тих категорија које су социјлано угрожене, а где највише има припадника ромске заједнице.

Обележавање овог дана, у Зајечару ће бити настављено и данас, када ће у Дому културе у Котлујевцу, од 19.00 сати, бити организовано вече традиционалне ромске игре, на коме ће наступити Друштво Рома и чланови ЦТУ „Корени“.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Кључне речи:

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.