Вести

Отворен 34. Фестивал младих песника „Дани поезије“

Отворен 34. Фестивал младих песника „Дани поезије“

У препуној сали зајечарског театра отворен је 34. Фестивал младих песника „Дани поезије“. Окупљење песнике, ученике зајечарских основних школа и њихове наставнике у име града и име установе поздравио је Владимир Ђуричић , директор Народног позоришта Тимочке крајине-Центра за културу „Зоран Радмиловић“.

Фестивал је отворио један од наших највећих живих песника Љубивоје Ршумовић, који је нагласио да ово није само празник само за Зајечар, већ и за њега лично и прочитао шта о писању песама за децу мисли Душко Радовић јер нам је оставио велики завет о томе како треба писати за децу: “Деца се могу сматрати народом па је и књижевност за децу као народна разумљива за све, једноставна, наивна и ведра. Ведрина је за мене најпре знак детињства. Затим знак духовног и душевног здравља . Ведрина је и повод и смисао мог бављења литературом. Значи писати читко, кратко и јасно. То безмало значи бити сарадник сунца.“

Ршумовић је најавио свој нови пројекат који ће се звати „Сарадници сунца“ како је песнике за децу назвао Душан Радовић.Под тим именом, од ове године на Златибору биће организована школа креативног писања где ће песници за децу из целе Србије радити са децом талентованом за писање.

Потом је окупљеним ученицима зајечарских основних школа било представљено стваралаштво Љубивоја Ршумовића, кроз разговор песника са професором српског језика Стеваном Јовановићем.

Фестивал младих песника наставља се данас у 18:00 сати у Радул-беговом конаку где ће бити приређен портрет песника Драгана Јовановића Данилова, једног од најнаграђиванијих српских песника, а гост фестивала од 20:00 биће Петар Семолич из Словеније, један од најзначајнијих живих словеначких песника.Током трајања фестивала биће представљена поезија песника са Кариба и из Норвешке, а гошћа смотре биће и Бојана Стојановић Пантовић која је прошле године за своју пеозију добила две књижевне награде: „Васко Попа“ и „Ђура Јакшић“.

Последњег дана фестивала, у суботу 25. маја од 19:00 сати биће приређена промоција књиге „Свакодневна антика“ прошлогодишње победнице Фестивала младих песника Анастасие Стоиљковић.Сат касније предвиђен је наступ овогодишњих финалиста фестивала и проглашење победника , као и додела награде „Сергије Лајковић“.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.