Вести

Почела садња дрвореда у улици Павла Илића Вељка

Почела садња дрвореда у улици Павла Илића Вељка

Део улице Павла Илића Вељка у Зајечару, од Ивана Милутиновића до Црногорске, комплетно је реконструисан, а почели су радови и на садњи дрвореда.

У делу улице која је реконструисана, биће посађено 40 јавора, док ће, након уређења другог дела те улице, од Црногорске до Милоша Великог, бити посађено још 80-так.

Према речима Јасмине Басалић, шефа Службе „Зеленило“, шаренолисних јавора до сада није било на зајечарским улицима, а они се по самој структури, лако „примају“ и нису захтевни за одржавање.

-Временске прилике су нам дозволиле да садимо у јануару, па смо започели са формирањем дрвореда у овој улици. У питању је врста „ацер негундо фламинго“, односно шаренолисни јавор, тробојни, веома декоративна врста која за сада још није сађена на јавним површинама у граду. Саднице су доста квалитетне, високе су око 2,5 до 3 метра, калемљене на висини од 2,20 метра, што је један од предуслова за дрворедне саднице. Корен и бусен су добро формирани, а када говоримо о корену, оно што је највише интересовало станаре ове улице је, како се корен касније понаша. Одговор је тај, да је корен јавора иначе, па и ове врсте, неинвазиван, тако да неће доћи до тога да у будућности корен подигне тротоар или да оштети подземне инсталације, тако да је веома захвалан за садњу. Након садње, у првој и другој години, неопходна је одређена нега, док се саме саднице не приме. Сада смо ставили вештачко ђубриво као прихрану уз ову земљу, а као што се види из приложеног и заштиту, рекла је Басалић.

Она је додала да ће и друге улице у граду које су реконструисане добити дрвореде.

-Наставак реконструкције ове улице је планиран за недељу дана, па чим радови буду завршени, рупе за садњу буду отворене, а ивичњаци намештени, ми ћемо да наставимо са садњом. Пракса ће бити да која год улица буде реконструисана, ми тамо формирамо дрвореде ако постоји могућност, чак и у улицама које су већ реконструисане, а дрвореди не постоје, трудићемо се да и тамо обогатимо простор. Као што смо радили у улици Цара Душана, тако су у плану радови у улицама Мије Станимировића и Которској.

Вредност дрвореда у улици Павла Илића Вељка је 270.000 динара.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Кључне речи:

Сличне вести

  • 22
    мај
    Санација улица оштећених поплавама

    По наређењу Штаба за ванредне ситуације града Зајечара, Дирекцијa за изградњу града направила је списак улица оштећених претходних дана у време обилних падавина.

    Више
  • 26
    јун
    Одржана 23. седница Скупштине града Зајечара

    Одржана је 23. седница Скупштине града Зајечара, а међу усвојеним одлукама је и друга измена и допуна буџета града Зајечара за 2024. годину, којом се буџет увећава за 72 милиона и 33 хиљаде динара, те сада износи 2 милијарде 381 милион 463 хиљаде динара.

    Више
  • 12
    јун
    УПОЗОРЕЊЕ ГРАДСКОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ЗАЈЕЧАР

    Данас је наранџасти метеоаларм проглашен за Сремски, Колубарски, Мачвански, Шумадијски, Поморавски, Подунавски, Браничевски, Борски, Зајечарски, Расински, Нишавски, Топлички, Пиротски, Јабланички, Пчињски, Златиборски, Моравички и Рашки управни округ.

    Више
  • 05
    јун
    Зајечарски матуранти заплесали на Тргу ослобођења

    Град Зајечар и Канцеларија за младе града Зајечара, уз подршку Матичне библиотеке „Светозар Марковић” Зајечар и зајечарског позоришта, организовали су „Зајечарски матурантски плес”, а тачно у подне на Тргу ослобођења плесало је 360 ученика завршних разреда зајечарских средњих школа

    Више
  • 30
    мај
    Помоћник министра пољопривреде Александар Богићевић обишао Зајечар

    Александар Богићевић помоћник министра пољопривреде данас је посетио Зајечар и том приликом одржао састанак са градоначелником Зајечара и сарадницима, након чега је обишао просторије Пољопривредне саветодавне и стручне службе “Агрознање” за еАграр.

    Више

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.