Вести

Дан државности обележен у Зајечару полагањем венаца на споменик Хајдук Вељку Петровићу

Дан државности обележен у Зајечару полагањем венаца на споменик Хајдук Вељку Петровићу

Поводом Дана државности Србије, у Зајечару су положени венци на споменик Хајдук Вељку Петровићу, јунаку Првог српског устанка.

Том приликом венце су положили припадници Војске Србије и делегација Града Зајечара предвођена заменицом градоначелника Марином Милић.

Србија обележава Дан државности у знак сећања на 15. фебруар 1804. године када је у Орашцу почео Први српски устанак, али и дан када је 1835. године, проглашен први српски Устав.

Успеси у Првом и Другом устанку, познати у европској историји као "српска револуција", омогућили су да у време владавине кнеза Милоша Обреновића буду ударени темељи модерне српске нације и државе.

Овај датум, узет је као почетак стварања модерне српске државе и као национални празник, а слави се од 2001. године.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Кључне речи:

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.