Корона вирус - Важне информације - Штаб за ВС града Зајечара

Заседао Штаб за ванредне ситуације града Зајечара: Донет низ нових мера!

Заседао Штаб за ванредне ситуације града Зајечара: Донет низ нових мера!

На данас одржаној седници Штаба за ванредне ситуације града Зајечара донето је низ нових мера и наредби, које су у складу са новим мерама Владе Републике Србије.

Јавни превозник Николић превоз д.о.о. Самариновац добио је наредбу по којој у аутобусима којима врши градски и приградски превоз, не сме бити у исто време више од 50 лица, рачунајући и возача. Такође, превозник мора да редукује градски и приградски саобраћај на период од 06,30-19,00 часова и то по летњем режиму саобраћаја. У возилу не сме да врши пријем лица старијих од 65 година и млађих од 18 година (сем у пратњи родитеља или старатеља).

Такође, на снази остаје наредба да Николић превоз и даље настави са редовном хигијенизацијом својих возила.

Такси превоз не сме да саобраћа у време трајања забране кретања грађана (од 20,00 до 05,00), а за све такси превознике на територији града Зајечара важи наредба да редовно врше дезинфекцију својих возила, као и да приликом превоза носе заштитне маске и рукавице.

Запослени у Градској управи, јавним предузећима и установама чији је оснивач град Зајечар, а чији је брачни друг запослен у МУП-у, Војсци Србије и здравственим установама, а има дете млађе од 12 година, биће ослобођен радне обавезе за време трајања ванредног стања, ради чувања деце.

Ресторани, кафићи, барови и други угоститељски објекти су ДУЖНИ да скрате радно време од 07,00 до 19,00 часова.

Такође, морају строго да се придржавају одлука и мера које је донела Влада Републике Србије и прилагоде максималан број гостију у угоститељским објектима (1 гост на 4м2 и минимално растојање од 2м између гостију, не рачунајући у исту и квадратуру баште).

Радно време свих продавница, угоститељских објеката, пекара (осим производних погона), киоска, објеката брзе хране, пиљара, занатских радњи, фризерских и козметичких салона, агенција и сл., помера се од 07,00 до 19,00 часова, док ће дежурна апотека „Зајечар“ радити 24 часа.

Јавна и приватна погребна предузећа радиће по устаљеном радном времену, изузимајући се од наредбе.

Забрањена је продаја половне робе, гардеробе и сличних производа на отвореном и забрана излагања и продаје прехрамбене робе, воћа, поврћа и сл.испред малопродајних објеката и киоска.

Донете су и следеће препоруке станарима стамбених заједница на територији града Зајечара, а исте препоруке спроводиће управници и станари.

По препорукама ова лица су дужна да пруже помоћ угроженим станарима.

Имају задатак да одаберу станаре животне доби од 18 до 40 година старости, како би пружили помоћ онима којима је најнеопходнија, да позивају телефоном најугроженије једном дневно и проверавају да ли су добро, као и да организују прикупљање отпада испред станова најугроженијих.

Препоруке се односе и на помоћ приликом набавке намирница, лекова и других потребштина (намирнице достављати на праг без физичког контакта), на помоћ у комуникацији са надлежним институцијама, лекарима и другима (електронска пошта, телефон).

Болесним и старијим лицима од 65 година препоручује се да избегавају директан физички контакт са лицима која им помажу приликом набавке намирница, лекова и других потребштина, да након преузимања обавезно пребришу достављене намирнице, лекове и друге потребштине и оперу руке и да помоћу телефона и интернета комуницирају са својим управницима стамбених заједница, са млађим станарима и свима осталима.

На Штабу је донет и Закључак да се одштампа довољан број ових препорука у виду флајера и плаката, како би становништво било што боље информисано.

Стручно-оперативни тим за оперативно праћење мера и информисање јавности, које је прописао Штаб за ванредне ситуације града Зајечара, допуњен је представником Војске Србије потпуковником Срђаном Јовановићем.

Интегрални текст донетих наредби и препорука можете погледати испод.



Донета је НАРЕДБА о изменама и допунама Наредбе II бр.87-7/2020 од 16.03.2020.г, у складу са новим мерама Владе Републике Србије.

Тачка 1. мења се и гласи:

НАРЕЂУЈЕ СЕ јавном превознику на територији града Зајечара, Николић превоз д.о.о. Самариновац (у даљем тексту:јавни превозник), да у аутобусима којима врши градски и приградски превоз не сме бити, у исто време, више од 50 лица, рачунајући и возача.

ЗАБРАЊУЈЕ СЕ јавном превознику да у возилу врши пријем лица старијих од 65 година и млађих од 18 година (сем у пратњи родитеља или старатеља).

НАЛАЖЕ СЕ јавном превознику да и даље настави са редовном хигијенизацијом својих возила средствима која су се показала ефикасним у сузбијању вируса.

Тачка 2. мења се и гласи:

НАРЕЂУЈЕ СЕ јавном превознику на територији града Зајечара,да редукује градски и приградски саобраћај на период од 06,30-19,00 часова и то по летњем режиму саобраћаја.

Тачка 3. мења се и гласи:

ЗАБРАЊУЈЕ СЕ обављање такси превоза у време трајања забране кретања грађана (од 20,00 до 05,00).

НАРЕЂУЈЕ СЕ такси превозницима на територији града Зајечара да редовно врше дезинфекцију својих возила као и да приликом превоза носе заштитне маске и рукавице.

У Тачки 8. додаје се став 3. који гласи:

Запослени у градској управи, јавним предузећима и установама чији је оснивач град Зајечар, а чији је брачни друг запослен у МУП-у,Војсци Србије и здравственим установама,а има дете млађе од 12 година,ослобађа се радне обавезе за време трајања ванредног стања, ради чувања деце.

Тачка 11. мења се и гласи:

НАРЕЂУЈЕ СЕ угоститељским објектима (ресторани,кафићи,барови и други угоститељски објекти) да скрате радно време од 07,00,до 19,00 часова као и да се строго придржавају одлука и мера којје је донела Влада РС и прилагоде максималан број гостију у угоститељским објектима ( 1 гост на 4м2 и минимално растојање од 2м између гостију, не рачунајући у исту квадратуру баште.

После Тачке 11. додају се тачке 11а и 11.б које гласе:

11.а Радно време свих продавница, угоститељских објеката, пекара (осим производних погона), киоска, објеката брзе хране, пиљара, занатских радњи, фризерских и козметичких салона, агенција и сл., помера се од 07,00 до 19,00 часова,осим дежурне апотеке која ради 24,00 часа.

Јавна и приватна погребна предузећа изузимају се од утврђеног радног времена.

11.б ЗАБРАЊУЈЕ СЕ продаја половне робе, гардеробе и сличних производа на отвореном и забрана излагања и продаје прехрамбене робе, воћа, поврћа и сл.испред малопродајних објеката,киоска и слично.

У тачки 15. речи: “од 08,00-20,00 часова“ замењују се речима:“од 07,00-19,00 часова“.


Штаб за ванредне ситуације града Зајечара je на седници донео и

ПРЕПОРУКУ

власницима, корисницима станова и управницима стамбених заједница на територији града Зајечара

Препоручује се управницима стамбених заједница да:

-пруже помоћ угроженим станарима

-одаберу станаре животне доби од 18 до 40 година старости за пружање помоћи најугроженијима

-позивају телефоном најугроженије једном дневно и проверавају да ли су добро

-организују прикупљање отпада испред станова најугроженијих

Власницима и корисницима станова животне доби од 18 до 40 година старости препоручује се да:

-помогну угроженима приликом набавке намирница, лекова и других потребштина (намирнице достављати на праг без физичког контакта)

-помогну старијима у комуникацији са надлежним институцијама, лекарима и другима (електронска пошта, телефон)

-буду одговорни и избегавају директне контакте и окупљања како не би угрозили животе других

Препоручује се болесним и старијим лицима од 65 година да:

-избегавају директан физички контакт са лицима која им помажу приликом набавке намирница, лекова и других потребштина

-након преузимања обавезно пребришу достављене намирнице, лекове и друге потребштине и оперу руке

-помоћу телефона и интернета комуницирају са својим управницима стамбених заједница као и са млађим станарима и свима осталима.

На Штабу је донета и Одлука да се одштампа довољан број ових препорука, како би становништво било што боље информисано.

Стручно-оперативни тим за оперативно праћење мера и информисање јавности, које је прописао Штаб за ванредне ситуације града Зајечара, допуњен је представником Војске Србије потпуковником Срђаном Јовановићем.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.