Вести

Асфалтиране улице у Звездану: Наредне недеље машине у Вражогрнцу

Асфалтиране улице у Звездану: Наредне недеље машине у Вражогрнцу

Пет екипа предузећа Штрабаг раде на разним локацијама на подручју Зајечара, а у Звездану су јуче и данас асфалтиране две улице у близини основне школе.

Ипак, према речима градоначелника Бошка Ничића, који је данас обишао радове у Звездану, реализација једног од најважнијих пројеката почиње сутра.

-Најбитније за мене, што се инфраструктурних радова и вредности тиче, је завршетак улице Ивана Милутиновића, Павла Илића и Саве Ковачевића коју ћемо сутра обићи заједно са министром Момировићем. На то смо чекали годину и по дана. Радове у Војничкој улици у Подливу нисмо планирали али се десило да смо пронашли средства и за њу, уствари добили смо средства. Локална самоуправа која има помоћ државе је локана самоуправа која има перспективу. У овом тренутку ни Град Зајечар ни многе друге локалне самоуправе без овакве помоћи не би могле да раде такве крупне инфраструктурне пројекте. Улица Ивана Милутиновића са две бочне улице је пројекат који је вредан два милиона евра. Да не причам о хијаду метара Војничке улице која је доста широка, која са ПДВ-ом кошта око 14 милиона динара, што за нас није мало пара, навео је Ничић.

Вредност радова у Звездану са ПДВ-ом износи око пет и по милиона динара.

-Звездан ће вероватно бити међу првим селима где ће бити урађена канализација која ће бити прикључена на канализациони колектор који се у близини гради за фабрику Аптив. Зато је улица мало ужа како се не би прекопавала. Овај пут је био ужасно лош. Радимо и одводне канале свуда где је то могуће а где су улице са оваквим нагибом да им вода не би односила асфалт што је до сада био случај, рекао је градоначелник.

Он је подсетио на обавезу мештана да у дужини својих плацева, по уредби која годинама уназад важи, морају да одржавају канале јер тиме и своје путеве чувају. Првих дана наредне недеље, најавио је Ничић, у Звездану ће бити асфалтирана још једна улица у дужини од 280 метара.

Такође, за наредну недељу најављено је и асфалтирање у Вражогрнцу.

Због констатације појединих грађана да се бројни инфраструктурни радови изводе пред локалне изборе Ничич је казао да је то мање битно.

-Немојмо гледати да ли су избори или не, то је мање битно. Битно је да то људима остаје. Неке од ових улица нису рађене 30, 40 па и 50 година. Ово радимо због људи не због избора и добро је што смо обезбедили средства. Ја очекујем да ће бити још боље. Друга половина 2020. године је нека стартна основа да Зајечар може самостано да живи од својих изворних средстава. Изградњом Аптивове фабрике и запошљавањем значајно ће се повећати приход од пореза на зараде, а 74 одсто тог пореза иде у градски буџет. Ми смо за сада још увек локална самоуправа која не може да ради крупне пројекте из сопствених извора. Ми морамо да створимо финансијско-економску самосталност, а то можемо само ако се изборимо да што више инвеститора дође у град, истакао је Ничић.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.