Вести

Одржани округли столови у Зајечару: Побољшање финансирања програма и пројеката од значаја за младе

Одржани округли столови у Зајечару: Побољшање финансирања програма и пројеката од значаја за младе

На организованим округлим столовима у Зајечару било је речи о побољшању система финансирања и суфинансирања програма и пројеката од значаја за младе и од значаја за омладинску политику, о побољшању јединствене евиденције удружења за младе и удружења младих, као и о побољшању комуникације, односно координације између свих битних носиоца и чиниоца у омладинској политици у Републици Србији.

Зајечар је један од шест градова у којима Министарство омладине и спорта у сарадњи са Националном асоцијацијом канцеларија за младе организује округле столове у току првог процеса консултација везаних за измену и допуну Закона о младима и ревизију националне стратегије за младе.

-Посебно ми је драго да смо у Зајечару, у граду који изузетно цени и негује омладински рад и омладинску политику, на другом од шест округлих столова који ће се одржати, истакао је Милан Савић, државни секретар Министарства омладине и спорта.

Према његовим речима, поред измене и допуне закона о младима радиће се и на ревизији Националне стратегије за младе, детаљније.

-Правац кретања наше измене и допуне Стратегије за младе знаћемо након ових првих округлих столова када будемо саслушали све битне чиниоце и заинтересовану јавност за све ове процесе. Након тога ћемо израдити предлог измене и допуне Закона и Националну стратегију, а онда идемо у други круг консултација и у други круг округлих столова, где ћемо презентовати наш предлог измене и допуне Закона и Националне стратегије за младе, наводи Савић.

Он је поздравио тенденцију раста оснивања канцеларија за младе у локалним самоуправама у Републици Србији што, како наводи, представља један од бољих параметара о томе како локалне самоуправе виде омладину, како локалне самоуправе посматрају сам омладински сектор.

-Показало се да су локалне самоуправе заједно са ресорним Министарством омладине и спорта и Републиком Србијом заједно на истом задатку, а то је побољшање услова и квалитета живота и стандарда младих и великог рада на повратку младих, рекао је Милан Савић.

У салону Градске управе пријем за представнике Министарства омладине и спорта и Националне асоцијације канцеларија за младе приредио је градоначелник Бошко Ничић.

Посебно задовољство Ничић је изразио због тога што је Зајечар међу градовима у којима се одржава један од шест округлих столова на којима се расправља о стварима веома битним за младе људе, као и због изузетно добре Канцеларије за младе која функционише при Одељењу за локални економски развој.

-Ова дискусија данас, којој присуствују људи из Министарства омладине и спорта, значајно доприноси да тај нови закон и нове стратегије и све оно што се ради, буде осавремењено и примењљиво у овом тренутку и у будућности. Доприноси томе да положај младих у Србији буде што бољи, да оно што нам је свима циљ и они млади који су се определили у неким тешким временима да оду из Србије, да почнемо да их враћамо назад, да овима који су остали што пре обезбедимо што квалитетније послове, то нам је задатак, навео је Ничић и додао:

-Ми као локална самоуправа радимо на томе да за оне од најмлађих категорија до највећих обезбедимо и просторно и инфраструктурно места да се не постиде кад изађу. Говоримо о игралиштима, о парковима, о свему ономе што један град треба да ради, а успут ћемо оно што је још битније – све младе које покажу иницијативу за предузетништво максимално помоћи онолико колико је то могуће у финансијској ситуацији у којој се град налази, али морају да имају добре програме. Не могу се добијати више средства само за услужне делатности, морамо да почнемо да стимулишемо што више оне младе који се определе за производњу, производне делатности и наравно за пољопривреду што радимо и преко нашег сектора који се бави само пољопривредом.

По завршетку консултација које су до сада одржане у Нишу и Зајечару, уследиће израда Нацрта закона о изменама и допунама Закона о младима и ревизија Националне стратегије за младе, која важи до 2025. године. Скупштина Србије би о Предлогу требало да се изјасни крајем ове године.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.