Вести

Традиција дуга шест година: Отворен 6. Фестивал хришћанске културе у Зајечару  Тимочка

Традиција дуга шест година: Отворен 6. Фестивал хришћанске културе у Зајечару

У Зајечару је почео 6. Фестивал хришћанске културе који су свечано отворили Његово Преосвештенство Епископ тимочки Иларион и градоначелник Зајечара Бошко Ничић.

-Велико ми је задовољство, што у овим временима која нису нимало лака, ми смо успели да организујемо Фестивал хришћанске културе, који је јединствен у Србији. Желимо, на овај начин, да укажемо и младим људима на оне вредности, које су много веће од оних што им се сервира у овим модерним временима, а то је: вера, поштење, знање. Све то је садржај овог фестивала. Драго ми је, што смо успели да створимо једно јединство духовне и световне власти. Могу с поносом да кажем, да ћемо можда већ следећи фестивал отворити у новом храму, који ће бити понос генерација које долазе. Надам се да ће и у будућности Град Зајечар још више унапређивати овај фестивал. Септембар ће бити месец једног духовног ускрснућа. Хвала Вам свима који сте увеличали овај фестивал, истакао је Бошко Ничић, градоначелник Зајечара.

Ничић је додао да ће, на предлог Епархије тимочке и Епископа тимочког Илариона, одборници Скупштине града Зајечара на седници одлучивати о Дану града, који би требало да буде обележаван 6. октобра.

Његово Преосвештенство Епископ тимочки Иларион подсетио је да се у оквиру овог Фестивала хришћанске културе обележавају четири јубилеја.

-На моју радост, ове године учествује шири круг људи, а садржај ће бити практично подељен на два дела. У оквиру овог Фестивала имамо јубилеје 350 -годишњица упокојења Светог Василија Острошког и 200 година Достојевског. Предстоје нам јубилеји од 6. до 8. октобра, када иначе прослављамо јављање Пресвете Богородице 1944. године приликом ослобођења Зајечара, ми тада планирамо да обележимо и друга два догађаја, годишњице везане за Светог владику Николаја Велимировића и 100 година упокојења Епископа тимочког Милентија Хиландарца. Фестивал хришћанске културе има такав садржај и потенцијал да заиста можемо да сматрамо да фестивал није ограничен са ових седам или десет дана, већ треба да се у зависности од догађаја, обележавати током читаве године, рекао је Епископ тимочки Иларион.

Поводом 350-годишњице упокојења Светог Василија Острошког, беседу о њему говорио је протопрезвитер-ставрофор мр Слободан-Бобан Јокић, архијерејски намесник никшићки.

Свечани концерт одржао је Хор Преподобне мати Ангелине крушедолске из Никшића, који пуних двадесет година под уметничким руководством проф. Ане Бојић. Потом је приказан документарни филм „Свети Василије Острошки – сведок Васкрсења” аутора катихете Бранислава Илића.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.