Вести

КОРОНА У ЗАЈЕЧАРУ: Још 81 новозаражени, преминула три лица

КОРОНА У ЗАЈЕЧАРУ: Још 81 новозаражени, преминула три лица

На основу 247 новообрађених PCR и Аg узорака , у последња 24 h, на територији града Зајечара имамо још осамдесетједну (81) covid-19 позитивну особу ( 32,8% од броја тестираних).

Четрдесетчетири (44) новоинфицираних особа су женског пола и тридесетседам (37) мушког пола старости од 8 до 87 година живота.

На дванаест (12) контролних тестирања није било covid-19 позитивних особа.

Од почетка пандемије обрађено је укупно 39.677 PCR и Ag узорака а чекају се резултати за још 125 раније тестираних.

До сада је обољевање од covid-19 инфекције потврђено код 8.451 грађана Зајечара (4.351 женског и 4.100 мушког пола).

Од овог броја код 7.648 особа више нема знакова инфекције на тестирању (сматрају се излеченима).

Број хоспитализованих пацијената инфицираних вирусом covid-19, на оба одељења (Инфективном и ОПНЛ), је 64 (капацитет оба одељења је 70 пацијената), те је преостало још 6 места за смештај covid-19 инфицираних грађана којима је неопходна хоспитализација.

У последња 24 h било је 7 пријема и 1 отпуст на овим одељењима. Од 64 хоспитализована пацијента њих 44 су на кисеоничкој потпори.

Један (1) пацијент пребачен је, на даље лечење, у терцијални установу ван Зајечара.

Нажалост, у последња 24 h, три (3) пацијента су преминула од последица инфекције вирусом covid-19.

МОЛБА И АПЕЛ ШВС ГРАДА

МОЛИМО И АПЕЛУЈЕМО да поштовањем прописаних мера и имунизацијом оних који то УПОРНО ИЗБЕГАВАЈУ И ИГНОРИШУ, без логичних објашњења, спречимо оптерећење здравственог система и медицинских радника и заштитимо и себе и људе са којима живимо.

Дешава се управо оно на шта је градски ШВС упозоравао задња три месеца, апелујући да се вакцинишемо, а то је да смо, избегавајући вакцинацију ушли у зачарани круг из којег излаза нема и где мутација вируса, међу невакцинисанима, доводи и до обољевања све већег броја вакцинисаних као и деце и младих.

Тиме, као и непоштовањем мера, угрозили смо нормалан живот и функционисање здравственог система и наш град увели међу локалне самоуправе са процентуално највећом стопом заражавања.

ИЗВЕШТАЈ О ИМУНИЗАЦИЈИ

До јуче је, на територији Зајечара, дато 51.726 доза вакцина (“Фајзер”, “Синофарм”, “Спутњик В” и “АстраЗенека”) од чега је 23.146 грађана (51,34% пунолетне популације) примило прву дозу вакцине, 22.060 грађана (48,93% од пунолетне популације) је ревакцинисано док је трећу дозу примило 6.520 грађана ( 14,46 %).

Молимо грађане, чак и оне који су прележали covid-19 инфекцију, а до сада нису имунизовани, да дођу у Дом здравља Зајечар и приме једну од две (тренутно) понуђене вакцине и то :

- од 09,00-13,00 (Sinofarm) и

- од 13,00 - 17,00 (Pfizer).

У Дому културе у “Котлујевцу”, од 07,00-14,00 почело је давање треће дозе вакцине (по избору) заинтересованим грађанима.

Трећа доза вакцине, током викенда, примаће се у просторијама Дома здравља у Зајечару од 09,00-17,00 h.

Очито је да број инфицираних, у односу на број тестираних, ДРАСТИЧНО расте у нашем граду, да се заражавају углавном невакцинисани, и да нам је једина, и медицински доказана, одбрана од вируса вакцина.

Евидентно је да вакцинисани, који се, и ако се, уопште инфицирају вирусом, немају тежу клиничку слику и ретко имају потребу за хоспитализацијом.

Тренутно више од 3/4 хоспитализованих особа, са covid-19 инфекцијом, у ЗЦ Зајечар чине невакцинисане особе.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.