Вести

Државна секретарка  у Зајечару: Унапређење  демографских прилика у Зајечару и Србији

Државна секретарка у Зајечару: Унапређење демографских прилика у Зајечару и Србији

Кроз примену мера пронаталитетне политике радиће се у наредном периоду на унапређењу демографских прилика у Зајечару, истакла је државна секретарка у Mинистaрству за бригу о породици и демографију Милка Миловановић Минић, приликом посете у граду на Тимоку.

Државна секретарка у Mинистaрству за бригу о породици и демографију Милка Миловановић Минић састала се у Градској управи Зајечар са градоначелником Бошком Ничићем и сарадницима и том приликом разговарали су о мерама које ће бити уведене како би се подстакао повећај наталитета.

-Државно, национално и политичко питање број један јесте питање демографског опстанка и заустављање лошег демографског тренда. У сарадњи са људима са локала сагледаћемо све мере које до сада нису дале ефекта и преусмерити тај новац тамо где је потребнији, како би се демографска слика у Зајечару поправила, поручила је Миловановић Минић.

Она наводи да је у разговору са градоначелником Ничићем чула веома корисне идеје, за које верује да ће дати бољу демографску слику у Зајечару.

-Подржаћемо идеје градоначелника Ничића и верујемо да ће те мере допринети постизању бољих резултата. Свака средина има своје специфичности и морамо то уважити приликом креирања мера популационе политике, додала је Миловановић Минић.

Новац који бисмо давали за подршку потребно је преусмерити за конкретније ствари, казао је градоначелник Зајечара Бошко Ничић.

-Према анализи онога што смо до сада радили, финансијска подршка за рађање деце није дала никакве резултате. Скандинавске земље имају исти проблем, иако издвајају више финансија него ми. Новац који бисмо давали за подршку потребно је преусмерити за конкретније ствари. Тамо где је интерес младих. Интерес младих је да имају посао и свој стан, а не да живе са родитељима. Желимо да кроз нове мере помогнемо младима да обезбеде своје куће, тако би породице са двоје и више деце имале и већу кућу са окућницом. Исто, мајка која роди треће дете треба да има обезбеђено радно место, та деца морају да имају бесплатан вртић. Иначе, финансијска једнократна давања не дају позитивне резултате, истакао је градоначелник Зајечара Бошко Ничић.

Ничић је додао да треба наставити још активније са програмом куповине кућа на селу, јер је то до сада имало позитивног одјека.

-Морамо младима који желе да се врате на село да омогућимо да купе и земљу и саднице и да могу да живе од тога што произведу. То су мере које ће дати сигурне резултате. Предложио сам да Зајечар буде пилот пројекат. Морамо мало другачије да сагледамо проблем и да га решимо.

На састанку у Градској управи Зајечар могло се чути да само 52 одсто жена су мајке једног детета, а 8 одсто жена су мајке двоје или троје деце.

Такође је закључено да је ковид пандемија додатно утицала на негативан природан прираштај и да се демографска слика мора поправити у наредном периоду.

Државна секретарка Министарства за бригу о породици и демографију Милка Миловановић Минић са својим сарадницима посетиће сутра Град Бор. Том приликом биће организован пријем код градоначелника Бора Александра Миликића.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Кључне речи:

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.