Вести

Састанак у Градској управи: Представници ЦЕКОМ-а из Хрватске у посети Зајечару

Састанак у Градској управи: Представници ЦЕКОМ-а из Хрватске у посети Зајечару

Представници Центра компетенција за напредно инжењерство из Нове Градишке у Хрватској, у оквиру посете источној Србији, посетили су данас Зајечар и разговарали са представницима локалне самоуправе и Регионалне агенције за развој источне Србије (РАРИС) о важности и начинима улагања у истраживања и развој, као и о могућој сарадњи на разним пројектима за чија средства је могуће аплицирали код европских фондова. Приликом посете потписан је и Споразум о пилот пројекту који се односи на трансфер знања, између РАРИС-а и ЦЕКОМ-а, којим ће бити омогућена размена стручног особља те две организације као и локалних самоуправа.

Према речима Адама Ђанића, директора Центра компетенција за напредно инжењерство из Нова Градишка, овакве посете су од великог значаја јер ће се искуства применити у даљем раду, што је и циљ.

„Наш Центар се, између осталог, бави истраживањем и развојем на подручју прехрамбене индустрије, металне индустрије, страживањима у прометној индустрији, управом нових материјала, целокупном прерадом и обрадом метала. Циљ доласка овде је да успоставимо сарадњу са РАРИС-ом и градом Зајечаром која се односи на трансфер знања између две развојне агенције и два града. Ја сам позитивно изненађен радом агенције РАРИС, види се да добро и напорно раде, и то је пун погодат за нас да тај део који нама недостаје трансферирамо из Зајечара у Нову Градишку, а када говоримо о ЕУ фондовима, ми ћемо пренети наше знање које имамо на РАРИС“, рекао је Ђанић.

РАРИС је пре више од две године организовао студијско путовање у Хрватску и један од најбољих примера који је виђен тамо, у области улагања и истраживања у развој, према речима надлежних из те агенције, је управо Центар компетенција за напредно инжењерство из Нове Градишке.

„Ми смо са ЦЕКОМ-ом успоставили сарадњу јер смо пре више од две године, представнике Зајечара и Бора водили на студијско путовање у Хрватску и један од најбољих примера који смо тада видели је био Индустријски парк Нова Градишка са којом смо успоставили сарадњу. Они ће се овде упознати са пројектима који би њима могли да буду занимљиви у развоју њиховог краја. Ми смо са ЦЕКОМ-ом данас потписали и Споразум о пилот пројекту за трансфер зњања, договорили смо се да омогућимо размену стручног особља наших организација као и локалних самоуправа и да кроз размену, уз рад једних код других, можемо да наставимо да развијамо бољу сарадњу и да радимо на припрему заједничких пројеката са којима би конкурисали код Европских фондова“, истакао је Владан Јеремић, директор РАРИС-а.

Град Зајечар подржава овакве посете и овакав вид сарадње између два града јер се на овај начин умногоме може допринети бољем раду оних који се баве предузетништвом или било којим иновацијама.

„Оно што је нама интересантно је како у Зајечару и околини пронаћи људе који се баве креативном индустријом и неким новим инжењерским подухватима и иновацијама и како им помоћи. Чули смо на примеру из Велике Градишке да они помажу људима, који на пример уведу неке иновативне методе у производњи хране, метала, где у оквиру свог Научног парка имају и машине које изнајмљују предузетницима. Различите су методе, али нам је битно да разменимо искуства, да чујемо који су то нови донаторски фондови да заједно можемо да аплицирамо“, рекао је Иван Живковић, начелник Одељења за набавке и локални и економски развој града Зајечара.

Он додаје да је Град Зајечар у овој години расписао конкурс за подршку младих предузетника, ускоро се очекује да се комсија састане и донесе одлуку који ће предузетници бити подржани од стране локалне самоуправе.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.