Вести

Зајечар: Сечење бадњака у зору -Срећан Бадњи дан

Зајечар: Сечење бадњака у зору -Срећан Бадњи дан

Традиционалним сечењем бадњака у оближњим шумама и Зајечарци који славе Божић по јулијанском календару, почели су у рану зору обележавање Бадњег дана.

У Зајечару, као и у свим крајевима Србије, данас се обележава Бадњи дан, а верници се припремају за вечерашње паљење бадњака и сутрашње обележавање рођења Исуса Христа.

Свештенство Епархије тимочке и градоначелник Зајечара Бошко Ничић са сарадницима, традиционално су јутрос, у зору, исекли бадњак, који ће бити наложен вечерас, на Бадње вече, на Тргу ослобођења у Зајечару.

Нема године да смо пропустили да заједно са свештенством Епархије тимочке и Црквене општине Зајечар, изађемо и како је то од предака традиција, исечемо Бадњак који ћемо вечерас налагати на градском тргу. Једино смо прошле године, због епидемиолошке ситуације, то радили у порти Саборне цркве“, рекао је приликом сечења Бадњака градоначелник Бошко Ничић честитајући грађанима празник.

„Православним верницима, нашим Зајечарцима, Тимочанима и свима осталима који славе, честитам Христово рођење – најрадоснији празник и желим да нам ова година донесе здравље, да се ослободимо ове светске пошасти, да почнемо да напредујемо. Поред симбола Христовог рођења, Бадњи дан, Божић, су и симболи напретка породице и враћање коренима који су нас одржали и очували и као народ и као бића на овој планети. Моје су жеље најискреније – да свако у свом срцу понесе љубав, само тако, заједнички и удружни можемо победити свако зло“, рекао је први човек града Зајечара и уз традиционални поздрав „Христос се роди!“, пожелео свима здравље, берићет, мир и спокој.

Након сечења бадњака празнике је верном народу честитао и протонамесник Зоран Голубовић, старешина цркве Рођења пресвете Богородице у Зајечару.

Богослужење у Саборној цркви рођења пресвете Богородице у Зајечару почиње у 17 сати, а након Свечане литије, налагање Бадњака, уз примену свих прописаних противепидемијских мера, почиње у 18 сати на зајечарском скверу.

Бадњи дан најављује један од највећих хришћанских празника Божић. Он представља последњи и најстрожи дан божићног поста, а уједно представља и велику срећу јер је то дан пре Христовог рођења.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Кључне речи:

Сличне вести

  • 06
    јан
    Бадње дрво спремно за прославу Бадње вечери

    Прослава Бадњег дана у Зајечару почела је јутрос на брду Вршка Чука изнад града где је посечено церово дрво. Дрво које ће вечерас бити заложено на градском тргу, посекао је помоћник градоначелника Зајечара Срђан Недељковић, у присуству свештенства Тимочке епархије.

    Више
  • 05
    јан
    Зајечар се припрема за Бадњи дан

    Прослава Бадњег дана у Зајечару почиње 6.јануара у 7,30, када ће бити посечено бадње дрво. Бденије почиње у 16 сати, након чега свечана литија креће ка центру града. Налагање бадњака је на Тргу ослобођења у 18 сати. Окупљеним грађанима биће служени чај, грејана ракија и вино.

    Више
  • 06
    јан
    Бадње вече у Зајечару: Молимо се за мир

    Налагање бадњака на градском тргу обавио је епископ тимочки Иларион са свештенством у присуству великог броја грађана и највиших званичника града, градоначелника Велимира Огњеновића и председника Скупштине града Стефана Занкова. Епископ је, честитајући Божић, рекао да је најважније да сачувамо мир у себи и око себе.

    Више
  • 06
    јан
    СРЕЋАН БАДЊИ ДАН: Представници Града Зајечара и цркве исекли бадњак

    Јутрос су, у име грађана Зајечара, бадњак исекли представници Градске управе и представници Српске православне цркве. Бадњак је у име Градске управе Зајечара секао градски већник Драган Траиловић.

    Више

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.