Вести

Одржана традиционална манифестација 13. “Сабор косовских Срба Тимочке Крајине”

Одржана традиционална манифестација 13. “Сабор косовских Срба Тимочке Крајине”

У Звездану је јуче одржана традиционална манифестација 13. “Сабор косовских Срба Тимочке Крајине” с циљем очувања и представљања културног наслеђа Звездана и двадесетак села на подручју Тимочке Крајине, чији су становници пореклом са Косова. Учествовали су КУД-ови: „Божур“ из Звездана, „Зоран Гајић“ из Рготине, „Слога“ из Вражогрнца, „Ђорђе Генчић“ из Великог Извора, „Ђура Јакшић“ из Сумраковца, „Драган Живадиновић“ из Малог Извора код Бољевца „Илинско врело“ из Илина, ,,Сврљиг“ из Сврљига“, „Пензионер“ и „Никола Пашић“ из Зајечара и Етно група „Ђурђевак“ Центра за културу града Бора. Због кише, богат културно-уметнички програм је изведен у препуној сали Дома културе у Звездану, а не на летњој позорници испред Дома, како је планирано. “Сабор косовских Срба Тимочке Крајине” отворио је помоћник градоначелника Зајечара Милан Станковић.

Током дана организована је изложба домаће радиности и традиционалне кухиње, такмичење у кувању пасуља као и такмичење произвођача ракије и вина. Прво место на такмичењу у кувању пасуља освојио је Александар Стефановић, најбољи произвођач вина је Мирољуб Станковић, а најбољи произвођач домаће ракије је Драгана Андрић. Награде су уручили директорка ТО Зајечар Драгана Гогић Рајковић и председник МЗ Звездан Славиша Крстић.

Организатор манифестације је Установа Народно позориште Тимочке Крајине-Центар за културу “Зоран Радмиловић” у сарадњи са Турстичком организацијом града Зајечара и месном заједницом Звездан, а покровитељ је град Зајечар.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.