Вести

 У Леновцу одржани јубиларни 50. „Хајдук Вељкови дани“

У Леновцу одржани јубиларни 50. „Хајдук Вељкови дани“

У Леновцу, родном месту Хајдук Вељка Петровића, одржани су јубиларни 50. „Хајдук Вељкови дани“.

Програм је започео свечаним полагањем венца на споменик Хајдук Вељку у Зајечару , потом је у Храму Светог Николаја у Леновцу служена Архијерска литургија, а затим положен венац на спомен-плочу Хајдук Вељку.

Током дана одржана је су спортска надметања у хајдучком вишебоју и надвлачењу конопца. Титулу “Хајдучког харамбаше” освојио је Предраг Стојилковићиз екипе “Независни синдикат” Полиције Зајечар, титула Хајдучког штитоноше припала је Жељку Поповићу из ПУ Зајечар, а за Хајдучког бећара проглашен је Јаков Васиљевић из Шљивара. Најбоља у надвлачењу конопца била је екипа “Независног синдиката” полиције Зајечар.

Након дефилеа учесника, организован је богат културно-уметнички програм у коме су учествовали КУД-ови из: Вражогрнца, Рготине, Звездана, Гамзиграда и Дубочана, а одржано је и такмичење за „Избор Хајдучке лепотице“.

За “Хајдучку лепотицу” изабрана је Теодора Симоновић из Гамзиграда, која је у Великој Јасикови понела ласкаву титулу “Најлепша Влајна Балкана”, прва пратиља је Невена Ђорђевић из Гамзиграда, а друга пратиља је Емилија Вељковић из Полицијске управе Зајечар. Награде су уручили Представник кабинета министра унутрашњих послова Немања Јанчић и градска већница Ивана Ћебић.

Посетиоци су током дана могли обићи Музеј Хајдук Вељка у Леновцу и упознати се са значајем једног од највећих српских јунака у Првом српском устанку.

Организатор „Хајдук Вељкових дана“ је Народно позориште Тимочке Крајине – Центар за културу „Зоран Радмиловић“, у сарадњи са Спортским савезом града Зајечара и Месном заједницом Леновац, а покровитељ је град Зајечар.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.