Вести

Завршена 10. јубиларна манифестација традиционалног народног стваралаштва “Башта Балкана -Михољски сусрети села“

Завршена 10. јубиларна манифестација традиционалног народног стваралаштва “Башта Балкана -Михољски сусрети села“

У Великом Извору код Зајечара одржана 10. јубиларна дводневна манифестација традиционалног народног стваралаштва “Башта Балкана”, која се други пут организује у оквиру “Михољских сусрета села Србије”.Ове године је окупила велики број учесника из Србије, Грчке и Бугарске.

Манифестацију је отворио градоначелник Зајечара Бошко Ничић, а окупљене учеснике и посетиоце поздравили су помоћник Министра унутрашних послова републике Србије Владимир Илић и генерални секретар Независног синдиката полиције Игор Стојадиновић. Припадници полиције наиме, већ трећу годину заредом такмиче се у традиционалним спортским дисциплинама, заједно са учесницима из градова Зајечар и Бор и општина Бољевац, Свилајнац, Мајданпек, Сврљиг, Сокобања и Књажевац.

У богатом културно-уметничком програму учествовали су КУД-ови из Зајечара, Великог Извора, Копривнице, Вражогрнца, Сумраковца, Градскова, Луке, као гости из два КУД-а из Солуна у Грчкој и из Мездре у Бугарској. Публику су посебно одушевили чланови фолклора Хорефтики академије Пефкон из Солуна, чији су гости летос били чланови КУД-а “Ђорђе Генчић” из Великог Извора. Они су извели игре са Крита и других грчких острва, у част српских бораца из Првог светског рата, али и традиционални грчки сиртаки. Председник месне заједнице Велики Извор Нели Николићи и представник општине Неаполи града Солуна Христос Германос, потписали су Повељу о братимљењу Великог Извора и Солунске општине.

У касним вечерњим сатима приређен је концерт естрадне уметнице Тине Ивановић.

Организована су такмичења у припреми традиционалних кулинарских специјалитета и у спортским дисциплинама. Прво место у кувању сарми освојио је Драгиша Цуковић из Градскова, највештији у борби на брвну је Пеђа Стојилковић из ПУ Зајечар, прво место у надвлачењу конопца освојила је екипа из Кушиљева код Свилајнца, најуспешнији у бацању бале сена преко пречке био је Златибор Костадиновић из Луке код Бора, а најбољи орач “Баште Балкана” је Милош Жикић из Независног синдиката полиције.

“Башта Балкана” настављена је такмичењем у припремању гулаша и пригодним програмом намењеним најмлађима, организоване су радионице, дечји маскенбал, сликање са маскотама, лед робот, трка са млекарским кантама.

Организатор смотре је Установа Народно позориште Тимочке Крајине- Центар за културу “Зоран Радмиловић” у сарадњи са Туристичком организацијом града Зајечара, Спортским савезом града Зајечара и Месном заједницом Велики Извор. Покровитељи су Министарство за бригу о селу и град Зајечар.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.