Вести

У Зајечару одржан први састанак Партнерског форума за израду Плана развоја T1

У Зајечару одржан први састанак Партнерског форума за израду Плана развоја

У Градској управи Зајечар одржан је први састанак Партнерског форума, који ће током процеса израде Плана развоја имати значајну улогу.

План развоја града Зајечара треба да буде завршен у априлу 2023. године, а после тога следи његово усвајање од стране локалног парламента града Зајечара.

Партнерски форум који је одржан у Зајечару, први је и један у низу од три форума, поручила је Ивана Живић, шеф Канцеларије за локални економски развој Градске управе Зајечар и координатор Координационог тела за израду Плана развоја.

„Ово је први стратешки документ који радимо по новој процедури. Овај партнерски форум је први и један у низу од три која су предвиђена и представља врло значајно тело у изради Плана развоја. Желимо да добијемо што више идеја и података из аналазе стања у Зајечару, да би тај документ био што квалитетнији, да би могао да послужи за израду других стратегија за развој нашег града, а све то кроз учешће што већег броја наших грађана из различитих установа и институција, цивилног сектора, привредног сектора. Постоје три правца која смо дефинисали на састанку координационог тима, а то су: економски, друштвени и урбани развој. Формиране су три радне групе које ће пратити и дефинисати приоритете, а партнерски форум ће кроз своје укључивање давати сугестије за унапређења циљева и мера”, рекла је Живић.

Први састанак Партнерског форума отворио је Владимир Виденовић, заменик градоначелника града Зајечара.

„Овај стратешки документ је битан за даље функционисање Зајечара. Неопходно је да у систему израде учествује цела заједница и сви системи управљања и функционисања овог града, с обзиром да је овај документ толико важан. Врло сам задовољан оџивом, као и оним што смо до сада урадили. Надам се да ћете сви дати свој максимум да би га урадили како треба”, истакао је Виденовић.

Састанку је присуствовала и Милијана Здравковић Михаилов, консултант за Град Зајечар у процесу израде Плана развоја и представник Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД).

„План развоја је кровни документ развоја једне јединице локалне самоуправе. На основу Плана развоја могу да се раде секторске стратегије у области социјале, развоја туризма, подршке Рома, развој спорта и омладине, у зависности од потреба сваке локалне самоуправе, али се зато у Плану развоја дефинишу све области које су везане за друштвени живот локалне заједнице”, казала је Здравковић Михајлов.

Пројекат „Подршка унапређењу капацитета израде локалних планова развоја” се спроводи у оквиру заједничке сарадње Србије и Немачке, односно ГИЗ пројекта у сарадњи са Балканским центром за регулаторну реформу из Београда. Покровитељ свега је Републички секретаријат за јавне политике, који је иначе у обавези да води рачуна о спровођењу Закона о планском систему.

План развоја једне локалне самоуправе је кровни стратешки документ и од 2018. године је законска обавеза локалне самоуправе.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.