Вести

ПОЧЕЛО ПОШУМЉАВАЊЕ ПАРК ШУМЕ „КРАЉЕВИЦА“: Обезбеђено 2.500 садница црног бора

ПОЧЕЛО ПОШУМЉАВАЊЕ ПАРК ШУМЕ „КРАЉЕВИЦА“: Обезбеђено 2.500 садница црног бора

Јавно комунално предузеће “Тимок одржавање” почело је са реализацијом пројекта пошумљавања, у делу Газдинске јединице Краљевица, који је означен као 21. одељење, код становништва познато као „плато“ на Краљевици. На површини од једног хектара, биће посађено 2.500 садница црног бора.

У оквиру пројекта који реализују Министарство заштите животне средине и Град Зајечар, на такозваном „платоу“, у Парк шуми Краљевица, биће посађено 2.500 садница црног бора. Према речима Јасмине Басалић, инжењера шумарства за пејзажну архитектуру и шефа Службе „Зеленила“ у Јавном комуналном предузећу „Тимок одржавање“ које је задужено за пошумљавање Краљевице, пројекат подразумева две фазе.

„Прва фаза предвиђа извођење обимних припремних грађевинских радова, који подразумевају насипање и равнање земље, док друга фаза, коју реализује ЈКП „Тимок одржавање“, подразумева само пошумљавање, које се врши на површини од једног хектара. Обележавање места за садњу врши се по принципу „мреже квадрата“ 2 пута 2 метра, што подразумева да се саднице саде на растојању од два метра. Тако ће за површину од једног хектара, бити утрошено 2.500 садница црног бора“, објаснила је Басалић.

Пројектом је предвиђена садња двогодишњих контејнерских садница црног бора који није аутохтона врста на простору Краљевице, а погодна је за пошумљавање.

„Црни бор је „пионирска“ врста, што значи да је отпорна на услове станишта, може да расте на веома стрмим теренима, добро подноси сушу и јаке ветрове, као и градске услове. Садницама црног бора је први пут, пре једног века, пошумљена Краљевица, па се остаци тих састојина могу наћи на више локација у Парк шуми“, казала је Басалић.

Како кажу у ЈКП „Тимок одржавање“, садњом се посао не завршава.

„Потребно је да спроводимо мере неге овог засада наредних пет година, након чега се сматра да је састојина отпорна на биотичке и абиотичке факторе. Та нега подразумева пре свега, да је следеће јесени потребно извршити допуну новим садницама уколико је проценат пропадања већи од 20 одсто. Осим тога, потребно је вршити редно заливање, окопавање, прашење, сечу избојака, уклањање корова“, рекла је Басалић.

Како кажу у ЈКП „Тимок одржавање“ пројекат има за циљ санацију и рекултивацију деградираног простора, промену намене тог простора у шумско земљиште, увећање степена шумовитости, заштите земљишта од ерозије, повећање опште корисних функција шума и очување предеоног диверзитета, као што и сам назив пројекта каже.

Укупна вредност пројекта пошумљавања у циљу заштите и очувања предеоног диверзитета у Газдинској јединици „Краљевица“ је 1.341.534,00 динара, од чега Министарство заштите животне средине суфинансира 1.000.000,00 динара, док је град Зајечар за реализацију пројекта издвојио 341.534,00 динара.

У плану је да град Зајечар кроз програм заштите животне средине, следеће године финансира пошумљавање још једног хектара у Парк шуми „Краљевица“.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.