Вести

Свечано отворен осми Фестивал хришћанске културе у Зајечару

Свечано отворен осми Фестивал хришћанске културе у Зајечару

Архијерејском литургијом која је служена на темељима ранохришћанске базилике на археолошком локалитету Феликс Ромулијана, почео је осми по реду Фестивал хришћанске културе.

Синоћ је у порти Саборног храма градоначелник Зајечара Бошко Ничић свечано отворио Фестивал, поручујући да је изузетно поносан на континуитет одржавања ове манифестације.

-Срећан нам почетак осмог Фестивала хришћанске културе, мислим да је редак у целој Србији, и Зајечар је поносан на ту чињеницу, поносан на Фестивал који улази у суштину нашег постојања, нашег бића. Мислим да из године у годину поприма контуре и да ће у некој будућности заиста очи читаве јавности, Србије, па и свих православних земаља бити уперене у град Зајечар, а наше је да се до тада потрудимо да завршимо све оно што смо започели, а ту мислим на наш велелепни храм у насељу Котлујевац, да средимо инфраструктуру до нашег манастира Суводол, да средимо манастир на Грлишком језеру и да заједно са нашом државом издејствујемо док смо овде, да урадимо што више да заслужимо Царство небеско, а посвећеност православној вери и улагање да та вера траје и шири се, јесте оно што ће нам пред Господом обезбедити место, рекао је Ничић отварајући осми Фестивал хришћанске културе.

Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион је обраћајући се присутнима изразио захвалност свима који већ осам година учествују у организацији Фестивала.

-Ми се трудимо да теме које презентујемо на Фестивалу буду интересантне за многе. Фестивал хришћанске културе има за циљ да афирмише, подстакне, пробуди, прошири и умножи све те позитивне ствари које сваки човек има у себи, поручио је владика Иларион на отварању.

У оквиру програма приређено је и предавање на тему „Изазов вештачке интелигенције: поглед из православне перспективе“, презвитера доктора Оливера Суботића.

Фестивал ће трајати до 21. септембра, дана Мале Госпојине, црквене и градске славе, када ће бити одржан концерт Дивне Љубојевић и хора Мелоди.

Током седам дана трајања фестивала посетиоци ће моћи да уживају у писаној речи, предавањима, ликовним изложбама, духовно–документарном филму, концертима и хорским наступима.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.