Вести

Обележена слава Града Зајечара и зајечарског Саборног храма Рођења Пресвете Богородице – Мала Госпојина

Обележена слава Града Зајечара и зајечарског Саборног храма Рођења Пресвете Богородице – Мала Госпојина

Слава Града Зајечара и зајечарског Саборног храма Рођења Пресвете Богородице – Мала Госпојина прослављена је и обележена свечаним богослужењима.

Евхаристијско славље предводио је Његово Преосвештенство Епископ тимочки господин Иларион уз саслужење свештенства и свештеномонаштва Епархије тимочке. Празничну службу додатно је улепшало појање хора „Мелоди“ под диригентским вођством Дивне Љубојевић. Домаћин славе ове године био је г. Срђан Рубежић, шеф кабинета градоначелника, док ће наредне године то бити протонамесник Марко Пајчин, зајечарски парох. Међу бројним верницима, светој Литургији присуствовали су и представници локалне самоуправе, Војске Србије, Полицијске управе Зајечар и културних институција.

Епископ тимочки честитао је верном народу празник, градску и храмовну славу, те је говорио о Пресветој Богомајци као заштитници читавог људског рода.

„Богородица је она која обједињује нашу људску природу са љубављу и милошћу Господњом, са престолом Господњим где стоји стално уздигнутих руку у молитви“, истакао је Епископ тимочки. Његово Преосвештенство је, такође, подучио вернике да је Пресвета Богородица њихова брзопомоћница и молитвена заступница пред Господом, она која их чује, штити и воли. „Знајући то, не треба да будемо уплашени већ да се, чувајући се од греха, радујемо Господу и Његовој Пресветој Мајци, да благодаримо на дару љубави Његове и да се трудимо да корачамо напред ка Царству небеском чија су нам врата отворена љубављу Божјом и молитвама Пресвете Богородице“, закључио је владика Иларион.

У зајечарском театру, синоћ је завршен и 8. Фестивал хришћанске културе. Његово преосвештенство Епископ тимочки Иларион уручио је захвалнице представницима институција, установа и организација, као и појединицима који су допринели успешној организацији фестивала. У препуној сали Позоришта, овим поводом одржан је концерт Дивне Љубојевић и хора духовне музике „Мелоди“.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.