Вести

У Зајечару одржана седница Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава Народне скупштине Републике Србије

У Зајечару одржана седница Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава Народне скупштине Републике Србије

У Зајечару је одржана седница Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава Народне скупштине Републике Србије.

Циљ одржавања седница Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава ван седишта, у општинама и градовима Србије, је помоћ локалним самоуправама у исправљану грешака приликом израде али и реализације буџета.

-На овој седници смо размотрили неколико извештаја везаних за ревизију разних делова пословања, како Градске управе Зајечар, тако и неких јавних предузећа и установа у граду. Увек сам сматрао да ревизија доприноси да побољшамо свој рад, посебно знајући какве смо проблеме имали од 2017. до 2019. године, док смо враћали две и по милијарде динара разних задужења. Град Зајечар је при крају враћања свих кредита, то ће бити готово за пар месеци. Улазимо у један миран период, када треба да повећамо буџетске приходе, а то се најбоље ради повећањем броја запослених и од пореза на имовину и пореза на зараде, рекао је градоначелник Зајечара Бошко Ничић.

Седници су присуствовали председник Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава Народне скупштине Републике Србије Верољуб Арсић, као и председник Савета Државне ревизорске институције и генерални државни ревизор доктор Душко Пејовић.

-Републички буџет за финансије и контролу трошења јавних средстава је већ неколико година уназад одржава седнице ван седишта Народне скупштине. Циљ оваквих седница ван Скупштине, је тај, да Одбор уз разматрање самих извештаја Државне ревизорске институције везаних за пословање локалне самоуправе и јавних предузећа, уочи проблеме који локалне самоуправе имају у свом пословању и где се појављују одређене неправилности, за које могу да кажем да су више грешка него ствар намере. Уочавајући такве грешке у законодавном процесу, да покушамо да помогнемо локалним самоуправама да лакше функционишу и да буду сервис грађана. Иначе, Државна ревизорска институција помаже Народној скупштини и Одбору у надзору трошења јавних средстава, рекао је овом приликом Верољуб Арсић, председник Одбора буџета и финансија у Скупштини Републике Србије.

-Презентовали смо пет извештаја и они се налазе на сајту, тамо су и наши постревизорски извештаји као одговори на извештаје ревизије институција. Први пут имамо пет извештаја, два извештаја од града Зајечара са својом надлежношћу, најпре самостални консолидовани финансијски извештај, али исто тако и град у делу ревизије сврсисходности пословања на тему "Утицај одлука о буџету и ефективно трошење јавних средстава". Акценат је на исправкама грешака и на препорукама Државне ревизорске институције да се те неправилности непонављају. Оцене су с резервом, јер постоје одређене грешке, али не у тој мери да буде ова локална самоуправа негативно оцењена, поручио је др Душко Пејовић, државни ревизор.

Седницом је председавао председник Одбора Верољуб Арсић, а присуствовали су чланови и заменици чланова Одбора, Братимир Васиљевић, Мирослав Кондић, мр Светлана Милијић, Никола Радосављевић, Дарко Јовановић, Тијана Давидовац, Зоран Стојановић, Дејан Манић и Драган М. Марковић.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.