Вести

Легендарни Душан Ковачевић на  32.„Зорановим данима“

Легендарни Душан Ковачевић на 32.„Зорановим данима“

„Бољи почетак 32. Дана Зорана Радмиловића није могао да нас задеси, него да на фестивалу посвећеном рођеном Зајечарцу, великом српском и југословенском глумцу, Зорану Радимовићу, учествује Душан Ковачевић, академик, највећи живи српски драмски писац и што је за нас најважније, Зоранов пријатељ и сарадник“.

Овим је речима директор Фестивала, Владимир Ђуричић, поздравио Душана Ковачевића, а бројна фестивалска публика учинила је то дуготрајним аплаузом, поздрављајући писца који је исписао српску историју у својим делима и непогрешиво детектовао менталитет нашег народа.

Питком причом, кроз коју је са фестивалском публиком, поделио чак и личне доживљаје, академик Душан Ковачевић, представио је своје пријатељство са Зораном Радмиловићем. Од првог сусрета 1968. у дворишту Капетан Мишиног здања, у време студентских протеста, када је Ковачевић био студент Филозофског факултета, а Радмиловић дошао да подржи студенте, до пред Зоранову смрт 1985. године. С обзиром да је Радован трећи премијерно игран пре равно 50 година, Ковачевић је подсетио како је све почело.

„Радован ИИИ био је мој дипломски рад на Академији у класи професора Слободана Селенића и када су Зорану дали текст, ја сам мислио да он то неће прихватити јер у то време је доста играо на телевизији и имао пуно обавеза. Једног дана су ми рекли да је прочитао и да би волео да се нађемо, а где другде него у кафани. Он је прелиставао, гледао и читао текст једно време и пустио ме „да умрем“, а онда, када је видео да је ствар озбиљна рекао је: Ја ћу покушати да направим нешто од тога. Тај покушај је на почетку био његово тражење док није пронашао тоналитет и ту причу о човеку из завичаја“, испричао је Ковачевић, који је публици у зајечарском театру осим о пријатељству са Радмиловићем и представи Радован трећи казивао и своје стихове.

Посебан доживљај био је колаж инсерата из филмова, од Бештија из 1977. до Андерграуда из 1995. године који су подсетили на Ковачевићево филмско стваралаштво.

„Легенда је све ово што смо вечерас видели на филмском платну, а и оно што смо гледали у позориштима, нешто што га сврстава у ред бесмртника. Бити домаћин таквом човеку је нешто што се доживљава једном у животу“ истакао је градоначелник Зајечара, Бошко Ничић, уручујући плакету Фестивала и статуету Зорана Радмиловића, академику Душану Ковачевићу.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.