Вести

СУШАРА ИЗ АГРАРНЕ КАСЕ Града Зајечара Удружењу „Зајечарско воће“

СУШАРА ИЗ АГРАРНЕ КАСЕ Града Зајечара Удружењу „Зајечарско воће“

Из аграрне касе Града Зајечара ове године инвестирало се по први пут у прерадне капацитете једног удружења пољопривредних произвођача.

У оквиру програма подстицаја пољопривредних произвођача, Удружење „Зајечарско воће“ набавило је сушару коју ће пустити у рад наредне сезоне. На тај начин, ово удружење које броји тридесет чланова, уместо само сировог производа, моћи ће да понуди полупроизводе и готове производе.

„Почели смо са припремама за наредну годину, сада можемо унапред да размишљамо шта бисмо радили са нашим воћем. До сада смо размишљали коме ћемо да продамо, а сада већ са овом сушаром можемо да размишљамо о преради и продаји воћа. Сушара, коју смо добили по кункурсу од Града, капацитета је 250 килограма и веома је значајна за нас воћаре“, казао је Миодраг Стошић, председник Удружења „Зајечарско воће“.

Он је исказао велику захвалност градоначелнику Бошку Ничићу, градској већници Весни Станковић и Граду Зајечару због издвојених средтава и „што су имали слуха“ за ову инвестицију.

Према речима Весне Станковић, градске већнице за пољопривреду, за набавку ове сушаре Град Зајечар је издвијио 300.000 динара, а оваквим субвенцијама локална самоуправа жели да подстакне остале пољопривредне произвођаче да се удружују и да на овај начин повећају вредност свог производа.

„На овај начин, пољопривредни произвођачи могу од неке сировине да добију полуготове или готове производе са много вишом ценом. Значајно је да се настави у овом правцу, да се увећају средства која се додељују удружењима и да се људи удружују“, навела је Весна Станковић и додала:

„Најслабија грана нам је сточарство, немамо ту удружења, па позивам сточаре да поведени овим примером направе удружење и да искористе бенефите“.

Она је подсетила да Град осим кроз програме, стимулише пољопривредне произвођаче и на друге начин, а у прилог томе је и чињеница да ће четири пољопривредна произвођача, 30. новембра, изложити своје производе на Сајму етно хране у Београду.

Удружење „Зајечарско воће“, које окупља воћаре из града Зајечара и околних села, а које је сушару инсталирало у Шљивару, обишао је и градоначелник Зајечара Бошко Ничић који је том приликом рекао да је у плану да свако село буде специјализовано за финалну производњу неких производа.

„Ово је почетак, надам се да ће оваквих сушара у Шљивару али и у другим селима бити још, да ће бити довољне количине воћа које ће се сушити. Ово је практичан пример на који начин може да се искористи новац од субвенција које дајемо“, рекао је Ничић.

Градоначелник је данас у Шљивару разговарао и са житељима овог села. Он је нагласио да ће у наредном периоду бити сређен и остатак пута који пролази кроз ово село – од уласка до изласка из села.

„Сматрам да село заслужује да има један леп савремени Дом културе јер је овај овде годинама пропадао јер имовински односи нису решени, на путу смо да то решимо и да у склопу тога саградимо и просторије. Ускоро ћемо са Путевима Србије да видимо да средимо и остатак овог пута од уласка у село до изласка, то није мало, вредност је преко 80 милиона динара, али ако смо могли да обезбедимо средства за 5,8 километара пута од Салашке петље до Брусника, мислим да ћемо лако обезбедити и за ову краћу деоницу. Надам се да ћемо до јесени следеће године урадити пут“, рекао је Ничић и додао да је путна инсфраструктура потребна селима, као и места где могу да се мештани окупљају, а да ће кроз програме државе, субвенције локалне самуправе, савете Агрознања, стручних лица у области пољопривреде, пољопривредни произвођачи напредовати и постизати добре резултате.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.