Вести

СРЕЋАН БАДЊИ ДАН: У рану зору по бадњак: У сусрет најрадоснијем хришћанском празнику

СРЕЋАН БАДЊИ ДАН: У рану зору по бадњак: У сусрет најрадоснијем хришћанском празнику

Традиционалним сечењем бадњака у оближњим шумама и Зајечарци који славе Божић по јулијанском календару, почели су у рану зору обележавање Бадњег дана.

У Зајечару, као и у свим крајевима Србије, данас се обележава Бадњи дан, а верници се припремају за вечерашње паљење бадњака и сутрашње обележавање рођења Исуса Христа.

Свештенство Епархије тимочке и градоначелник Зајечара Бошко Ничић са сарадницима, традиционално су јутрос, у зору, исекли бадњак, који ће бити наложен вечерас, на Бадње вече, на Тргу ослобођења у Зајечару.

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић честитао је најрадоснији празник свим православним верницима.

Драге суграђанке и суграђани, драги пријатељи,

-Пред нама је један од најрадоснијих и најсветијих празника свих хришћана који дан Христовог рођења славе по Јулијанском календару.

Оваплоћење Сина Божјега, кроз кога „истина и благодат постаде“ и који као Јагње Божје „узима на се грехе света“, означило је обнову човека у свој његовој првобитној лепоти. Заиста је чудновата и предивна та чињеница да је рођење детета променила свет људи.

Зато свакога Божића ми, у ствари, славимо почетак нашега спасења.

Искрено и од срца вам желим да предстојећи Бадњи дан и Божић проведете у духу вере, пуни радости и љубави према другима, а нарочито према својим ближњима, и да окружени онима до којих вам је стало, пронађете свој мир, топлину и срећу.

ХРИСТОС СЕ РОДИ - ВАИСТИНУ СЕ РОДИ !

Празнике је верном народу честитао и протонамесник Марко Пајчин, парох овдашњи.

-Нека драги Господ молитвама вечите мајке своје и свих светих својих, овоме граду пружи здравље, радост, мир, напредак и свако добро. Све оно што се молимо Господу, а што је честито и корисно, драги Господ нека да. Срећан благословен Бадњи дан, рекао је Пајчин.

Богослужење у Саборној цркви рођења пресвете Богородице у Зајечару је у 17 сати, а након Свечане литије, налагање Бадњака почиње у 18 сати на зајечарском скверу.

Бадњи дан најављује један од највећих хришћанских празника Божић. Он представља последњи и најстрожи дан божићног поста, а уједно представља и велику срећу јер је то дан пре Христовог рођења.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.