Вести

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић приредио пријем за директорку Архива Босне и Херцеговине Данијелу Мрду и директора зајечарског Архива Велибора Тодорова

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић приредио пријем за директорку Архива Босне и Херцеговине Данијелу Мрду и директора зајечарског Архива Велибора Тодорова

У Историјском архиву „Тимочка крајина“ данас, 6. марта, биће отворена изложба Архива Босне и Херцеговине под насловом „Сарајевски атентат – историјски контекст у свјетлу докумената Архива Босне и Херцеговине“, аутора мр Данијеле Мрде, директорке Архива БиХ, и коаутора Синише Домазета и Сандре Билетић.

Тим поводом, у салону Градске управе у Зајечару градоначелник Зајечара Бошко Ничић са својим сарадницима приредио је пријем за дирекоре ових установа.

-Захваљујем се градоначелнику Ничићу на топлој добродошлици и директору зајечарског Архива Велибору Тодорову. Остварени су заиста добри предуслови за сарадњу. Колега директор Државног архива Србије Перишић и ја лично дајемо пуну афирмацију пројектима од интереса за обе земље, посебно када је историјски контекст, историје Срба и других народа представља нераскидиву везу. У овој изложби, чија сам и ја ауторка, покушали смо да данашњој јавности у светлу докумената Архива Босне и Херцеговине на прави начин изнесемо тачне податке, јер они заиста почивају на документу. Ова изложба биће драгоцена да освестимо чињенице које до сада нисте знали, али исто тако ово је наш покушај да спречимо историјски ревизионизам, који се све више дешава, не само у Србији и Босни и Херцеговини, већ и у Европи и свету, рекла је овом приликом мр Данијела Мрда, директорка Архива Босне и Херцеговине.

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић изразио је задовољство поводом будуће сарадње Архива Босне и Херцеговине и Историјског архива „Тимочка крајина“ Зајечар.

-Драго ми је да можемо да попричамо о историјским стварима које имају импликацију на садашњост и у Републици Српској и у Федерацији БиХ, па и у односима овде са нама, у Србији, али и да попричамо о многим стварима које извлачећи из историјских чињеница могу да користе у будућем решавању проблема, који настају и под утицајем светских сила, истакао је градоначеник Зајечара Бошко Ничић и додао:

-Осим ове изложбе која ће у Зајечару бити наредних дана, очекујемо у новембру да буде приређена велика изложба у Сарајеву, где ће бити приказана Тимочка дивизија, с обзиром на то да је она учествовала у ослобађању Сарајева. Мени ће бити велико задовољство да као неко ко долази из центра Тимочке крајине, присуствујем отварању те изложбе.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.