Вести

СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА У ЗАЈЕЧАРУ: Обележен Дан града, 6.октобар

СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА У ЗАЈЕЧАРУ: Обележен Дан града, 6.октобар

Зајечар је облежио 6.октобар Дан града.

Обележавање Дана града почело је литургијом у Саборној цркви, након чега је у Народном позоришту Тимочке крајине „Зоран Радмиловић“ у Зајечару одржана свечана академија, на којој су уручена признања добитницима највиших годишњих награда.

Присутне је поздравио и Зајечарцима честитао Дан града градоначелник Бошко Ничић.

- Прошло је 80 година од дана када се појавио лик пресвете Богородице у једној породичној кући у Зајечару, такође је 190 година Тимочке епархије и 100 година од изградње зграде локалне самоуправе, у чијем ће холу након реновирања бити изложени портрети 41-ог председника општине. У овај град уложено је три пута више новца него што је буџет, захваљујући Александру Вучићу и Влади Републике Србије.Нерачунајући стадион, реновирање Дечијег одељења, реконструкцију 16 улица у Трећој месној заједници, радићемо на томе да и насеље Котлујевац добије здравствену станицу и то ће опет бити од помоћи Владе Србије, а након тога нам следи комплетна реконструкција Дома здравља, породилишта и целог Здравственог центра. Могу да најавим да ће у индустријској зони коначно почети изградња једне фабрике. Поздравио бих овом приликом представнике компаније "Зиђин", који ће донети економску стабилност. Још једном честитам свима Дан града Зајечара, рекао је овом приликом градоначелник Зајечара Бошко Ничић.

Звање „Почасни грађанин” Зајечара ове године додељено је Доц. др сц. мед. Марији Здравковић из Београда за рад и достигнућа од посебног значаја за Град Зајечар, у области здравства. Између осталог, Марија Здравковић је развила изузетну сарадњу здравствених институција у Зајечару и источној Србији са КБЦ „Бежанијска коса“ која се огледа у континуираној стручној, а и научној сарадњи кроз неколико великих међународних научних пројеката из области кардиологије, од којих је највећи АНТХЕМ пројекат, светски познат кардиолошки пројекат модерног лечења срчане слабости са средиштем у Сан Франциску, који је на предлог др Марије Здравковић рађен и у ЗЦ Зајечар. Тако је град Зајечар доспео на светску мапу најважнијих центара за лечење срчане слабости у свету.

Добитници Октобарске награде Града Зајечара за 2024. годину су: Српска православна Епархија тимочка, за реализацију „Фестивала хришћанске културе“ у Зајечару, Удружење „За Чесме“ за постигнуте резултате у области друштва и заштите животне средине, који представљају значајан допринос развоју Града Зајечара и Национална служба за запошљавање – Филијала Зајечар, за значајан допринос развоју Града Зајечара. Добитницима је награде уручио градоначелник Зајечара Бошко Ничић, а у име свих награђених присутнима се обратио митрополит тимочки Иларион.

Награду “Светозар Марковић“ за 2024. годину, за изузетан допринос у области развоја културе, добили су Драган Стокић Рајачки, сликар, илустратор и стрип цртач, и Кристоф Румел, доктор археолошких наука.

Награда “Хајдук Вељко“ за 2024. годину додељена је саобраћајним полицајцима из Зајечара Владимиру Урошевићу и Милошу Младеновићу, за несебично ангажовање и учињени подвиг приликом спасавања човека који се нашао на пружном прелазу у тренутку када је наилазио теретни воз.

Награда Града Зајечара „Никола Пашић“ за 2024. годину, додељена је Асоцијацији за развој одрживих заједница (ТОЦ) из Зајечара, за изузетан допринос у области унапређења и развоја друштвено-политичких односа и Сузани Томић, за изузетан допринос у области просвете, образовања, унапређења и развоја друштвено-политичких односа.

Повеља за 2024. годину као признање за постигнуте резултате и подстрек за још већа залагања, додељена је: Теодори Игњатовић, ученици Основне школе „Хајдук Вељко“ у Зајечару, за постигнуте резултате на такмичењима из различитих наставних предмета, Анастасији Шоршокановић, ученици Гимназије у Зајечару, за постигнуте резултате на такмичењима из историје, Марији Димитријевић, ученици Гимназије у Зајечару, за постигнуте резултате на такмичењима из историје, Стевану Цветковићу, ученику Гимназије у Зајечару, за постигнуте резултате на такмичењима из енглеског језика, Марку Миловићу, ученику Гимназије у Зајечару, за постигнуте резултате на такмичењима из математике и физике, Дуњи Марковић, ученици Основне школе „Десанка Максимовић“ у Зајечару, за постигнуте резултате на такмичењима из математике и других различитих наставних предмета, Мари Пауновић, ученици Основне школе „Десанка Максимовић“ за постигнуте резултате на музичким такмичењима и других различитих наставних предмета, Софији Маринковић, ученици Гимназије у Зајечару, за постигнуте резултате на такмичењима из биологије и других различитих наставних предмета, Николи Спасићу, ученику Основне школе „Љуба Нешић“ у Зајечару, за постигнуте резултате на такмичењима из различитих наставних предмета и Марији Ранчић, ученици Основне школе „Љуба Нешић“ у Зајечару, за постигнуте резултате на такмичењима из различитих наставних предмета.

У културном делу програма наступила је вокална солисткиња Милица Дoскoвић и глумац Радош Бајић, а програм свечане академије водили су млади глумци Нина Нешковић и Никола Ракочевић.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

  • 29
    сеп
    АСФАЛТИРАНА УЛИЦА НАРОДНОГ ФРОНТА У ЗАЈЕЧАРУ

    Улица Народног фронта у Зајечару добила је нови изглед, а то је једна од девет улица у делу од насеља „Два брата“ до надвожњака, између Улице Николе Пашића и Улице Светозара Марковића, чија се комплетна реконструкција завршава ових дана заједно са канализационом мрежом, а такође редстоје радови у још седам улица

    Више
  • 26
    јун
    Одржана 23. седница Скупштине града Зајечара

    Одржана је 23. седница Скупштине града Зајечара, а међу усвојеним одлукама је и друга измена и допуна буџета града Зајечара за 2024. годину, којом се буџет увећава за 72 милиона и 33 хиљаде динара, те сада износи 2 милијарде 381 милион 463 хиљаде динара.

    Више
  • 07
    мај
    Одржана 120. седница Градског већа у Зајечару

    Данас је у великој сали Скупштине града Зајечара одржана 120. седница Градског већа, којом је председавао Бошко Ничић градоначелник Зајечара.

    Више
  • 05
    мај
    Градоначелник Зајечара Бошко Ничић честитао хришћански празник Васкрс

    Сила Христовог Васкрсења јесте управо квасац те и такве слободе и бесмртности којима се обједињује Бог и човек – човечанство, небо и земља, анђели и људи, време и вечност, неразоривим везама и нераскидивим јединством.

    Више

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.